Tot dusver was Pieter Heemeryck altijd van de partij tijdens Challenge Davos en ook dit jaar zal de Belg weer naar Zwitserland afreizen voor misschien wel de eerste grote wedstrijd sinds het coronavirus begin dit jaar toesloeg. Maar het startveld is wel even wat anders dan andere jaren: niet alleen Heemeryck zal aan de startlijn verschijnen, maar met hem menig ander proftriatleet die popelt om eindelijk weer te racen. Twee keer pakte Heemeryck een zilveren medaille in de Zwitserse bergen en vorig jaar slaagde hij erin de winst op zijn naam te zetten. Op 29 augustus geeft Heemeryck alles om deze titel te verdedigen: ,,Ik heb mooie herinneringen hier en ik kijk ernaar uit om weer te racen in Davos.”

Het verdedigen van de titel vormt een grote motivatie voor onze zuiderbuur, maar het veld waarin hij moet strijden is dus sterk. Gelukkig bevalt hem dat wel: ,,Ik hou van races met een sterk startveld en met de atleten die tot nu toe op de startlijst staan, lijkt het wel een WK. Ik zal alles doen wat in mijn macht ligt om sterk te zijn eind augustus.”

‘Dit kan niet eeuwig blijven duren’

Een hoogtestage waarvan hij zojuist terugkeerde, maakt onderdeel uit van dit ijzersterke raceplan. Ondanks de gekke tijd bleef de atleet bijna onverstoord doortrainen in de voorbije maanden, maar het gemis van wedstrijden was groot: ,,Begin april werd mijn tweede zoon geboren. Door een gebrek aan wedstrijden, heb ik deze periode veel intenser kunnen beleven. Maar uiteraard kan ik niet wachten tot ik weer kan racen, want op het moment gaan al die weken waarin je normaal zou racen aan je voorbij. Gelukkig heb ik geen motivatieproblemen. Daarbij heb ik mij vastgehouden aan het idee dat deze periode zonder wedstrijden niet eeuwig kan blijven duren.”

Om de motivatie hoog te houden, heeft Heemeryck zichzelf een paar mooie doelen gesteld. ,,Het is bijvoorbeeld mijn droom om ooit een tien kilometer in minder dan 30 minuten te lopen. Hoe dan ook, mijn focus ligt nu op Challenge Davos en met mijn vorm zit het wel goed. Het is nog niet perfect, maar dat bewaar ik ook voor eind augustus.”