,,Ik citeer: ‘Ironman 70.3 Weymouth brengt in september duizenden atleten naar de Engelse South Coast voor de ultieme eendaagse uithoudingstest'”, zo schrijft een inwoner van Dorchester in een open brief aan de gemeente. Terwijl duizenden bezoekers normaal gesproken als iets positiefs wordt beschouwd, is dat nu niet het geval. Veel inwoners van Weymouth zitten namelijk niet te wachten op een Ironman 70.3 in hun stad.

,,Terwijl ik als ‘kwetsbaar’ bestempelde inwoner van Dorchester in isolatie zat, ontving ik een flyer door mijn deur waarop het Ironman evenement van Weymouth in september werd aangekondigd. Nu hopen we natuurlijk allemaal – voor onze gemoedstoestand – dat het coronavirus tegen die tijd weg is en ik realiseer mij dat we in een deel van het land leven waar het aantal besmettingen en doden laag ligt. Máár, en het is een grote ‘maar’: als we duizenden bezoekers verwelkomen, niet alleen in ons land, maar in dit specifieke deel – Weymouth – dan kan de stijging in het aantal besmettingen toch niet worden afgedaan als iets wat minder belangrijk is dan het organiseren van een wedstrijd?”

‘Angst voor besmettingen en verkeersopstopping’

Het zijn de woorden van Graham Wilson. Hij maakt zich zorgen over de komst van duizenden atleten naar zijn regio én heeft nog een reden om zijn ongenoegen over de triathlon te uiten. ,,Als je realistisch bent, kan er niets worden gedaan om volledig uit te sluiten dat deze mensen het virus bij zich dragen en zo een risico vormen voor mensen in de omgeving en daarbij ons verkeer verstoren. Ik heb niet het idee dat deze brief zal leiden tot het annuleren of in ieder geval uitstellen van het evenement totdat deze pandemie voorbij is. Maar als ik kijk naar de website van Ironman en zie dat veel evenementen zijn geannuleerd of uitgesteld, waarom Weymouth dan niet?”

Wilson laat het er niet zomaar bij zitten en sluit de brief af met een duidelijke boodschap: ,,Ik ben van plan alle steun te vergaren die ik kan krijgen om te zorgen dat dit evenement op zijn minst wordt uitgesteld.” Mocht de Engelsman alsnog geen gehoor krijgen, zal de wedstrijd op 20 september plaatsvinden.