Het is na zijn harde valpartij van vorige week in de Ronde van Polen wellicht nauwelijks te bevatten, maar profrenner Fabio Jakobsen is sinds gisteren weer terug in Nederland en is op eigen kracht een (privé)vliegtuig in gestapt om de reis huiswaarts aan te vangen. Na onder andere in een kunstmatige coma te hebben gelegen, verrast Jakobsen de hele wielerwereld en ook zijn ploegarts Yvan Vanmol. ,,Iedereen heeft gezien wat voor een zware val dit was. Als je nu ziet dat Fabio opnieuw mobiel is, dat hij opnieuw kan staan, dat hij geen breuken heeft aan zijn onderste ledematen, ja: dan mag je gerust spreken van een mirakel”, aldus de ploegarts tegenover Sporza.

Jakobsen lag de afgelopen dagen dus onder andere in een kunstmatige coma, maar onderging ook een vijf uur durende operatie aan het gezicht. Eerdere horrorberichten, die vanuit het Poolse ziekenhuis en door ploegleider Patrick Lefevere naar buiten werden gebracht, kloppen niet aldus Vanmol. ,,De luchtwegen zijn meteen na de val wel geïntubeerd, maar die zijn niet verbrijzeld. Praten lukt momenteel nog niet, maar Fabio verstaat en begrijpt alles. Hij communiceert nu via het scherm van zijn telefoon. Ik verwacht zeker dat hij opnieuw zal kunnen praten. De spieren rond zijn mond en lippen zijn hard geraakt, maar ook dat komt wel in orde. De grootste schade is aan zijn gebit, dat hij kwijt is. Maar de esthetische chirurgie is de laatste jaren zo ver gevorderd, dat ik vermoed dat de sporen van die val later nog amper te zien zullen zijn.”

Vanmol laat verder weten dat Jakobsen erg veel geluk heeft gehad. ,,Zijn benen hebben amper schade geleden. Er is wel een breuk aan een duim en in zijn boven- en onderkaak. Een verklaring is dat de botten van sprinters sowieso veel sterker zijn dan die van andere renners. Mocht dit zijn gebeurd bij een lichtgewicht-klimmer, dan zou het zeker een ander, zeg maar erger verhaal zijn geweest. Verder zijn zijn neusbijholten intact, net als zijn oogkassen. Hij heeft geen hersenletsel en is volledig mobiel.”