Waarschijnlijk zullen artsen niet vandaag – zoals eerder vermeld – maar morgenochtend een poging doen om Fabio Jakobsen uit zijn coma te halen. Daarbij zou de persconferentie van 14:00 geannuleerd zijn, zo verklaart een Poolse journalist. ,,Een poging om Fabio Jakobsen wakker te laten worden, zal geleidelijk worden uitgevoerd en hoogstwaarschijnlijk pas morgenochtend. Zijn gezondheidsstatus is ongewijzigd.” Jakobsen kwam gisteren samen met Dylan Groenewegen hard ten val tijdens de Ronde van Polen. Zijn toestand zou niet langer als kritiek worden beschouwd.

Deceuninck-Quick-Step ploegleider Patrick Lefevere deelde vanmiddag een update over de situatie via Sporza: ,,Fabio Jakobsen heeft alle botten in zijn gezicht gebroken. Het is echt heel erg. We blijven bidden dat hij het overleeft. Zijn familie is op weg naar Polen, in het gezelschap van onze psycholoog.”

Eerder werd gemeld dat Groenewegen uit de koers is gehaald en voor de tuchtcommissie zal moeten verschijnen.

Meer verwonde atleten

Naast Jakobsen kwamen verschillende andere atleten ook hevig ten val. Zo is ondertussen bekendgemaakt dat Edu Prades – die door een dranghek geraakt werd – een gebroken nekwervel opliep, Damien Touzé een gebroken vinger en Marc Sarreau een schouderblessure. Geen van hen startte vandaag in de tweede rit van de Ronde van Polen.

‘Deze sprint staat al jaren ter discussie’

Sarreau’s fietscomputer registreerde een snelheid van 81,7 kilometer per uur in de afdaling waar de massasprint gisteren tot stand kwam. Zoals door meer mensen al werd gesuggereerd, vindt ook de renner van Groupama-FDJ de aankomst bergaf te risicovol: ,,Deze sprint staat al jaren ter discussie. En zo zijn er meer chaotische aankomsten in het jaar met vernauwingen of andere knelpunten. Gezien de snelheid waarmee de val plaatsvond, valt mijn schouderblessure nog mee.”

Groenewegen reageert

Rond 12 uur vanmiddag reageerde Groenewegen voor het eerst op het verschrikkelijke voorval: ,,Ik vind het verschrikkelijk wat er gisteren gebeurd is. Ik kan de woorden niet vinden om te beschrijven hoe erg ik het vind voor Fabio en anderen die zijn gevallen of geraakt. Op dit moment is vooral de gezondheid van Fabio het allerbelangrijkste. Ik denk aan hem, constant.” Groenewegen kreeg met veel felle kritiek en beschuldigingen te maken vanuit de wielerwereld.

‘Het gebeurt zelden dat dit soort zaken in het strafrecht komt’

Volgens Poolse media is de fiets van Groenewegen in beslag genomen en werd er tot woensdagavond laat sporenonderzoek gedaan op de plaats van de valpartij. Of het uiteindelijk tot een strafzaak zou kunnen leiden – zoals Lefevere dreigde –  is nog maar de vraag, verklaart jurist Marjan Olfers tegen NU.nl. ,,Het Poolse strafrecht is van toepassing en daar ben ik geen kenner van. Bij ons gebeurt het zelden dat dit soort zaken in het strafrecht komt. Het is in de sport vaak lastig om langs strafrechtelijke normen – was er bijvoorbeeld sprake van opzet of voorwaardelijke opzet? – tot een veroordeling te komen. Er wordt in dit soort gevallen vaker gekeken naar het sporttuchtrecht, of er een norm is overtreden. Als het antwoord ja is, kun je geschorst worden. Maar dat is nog geen strafrecht, waar je bijvoorbeeld een taakstraf kunt krijgen.”