Het jaar nadert zijn einde en dat maakt het tijd om terug te blikken op de hoogtepunten van 2018. Triathlete Magazine maakte een lijstje met onder meer de beste triatleten, unieke race momenten en de beste nieuwe race van het jaar.

Beste vrouwelijke Long Distance atleet
De Zwitserse Daniela Ryf is verkozen tot beste Long Distance atlete van het jaar. Die eer heeft zij natuurlijk voornamelijk te danken aan de overmacht waarmee ze haar vierde Ironman Wereldtitel pakte. In Hawaii zette ze 8:26:18 op de klok, wat ook nog eens een parcoursrecord betekende. Daarmee is ze misschien niet alleen de beste vrouwelijke triatlete van het jaar, maar in de triathlongeschiedenis.

(tekst gaat verder onder foto)

Daniela Ryf won het Wereldkampioenschap Ironman in Hawaii (Foto: Facebook Daniela Ryf)

Beste mannelijke Long Distance atleet
De Duitse Patrick Lange, die in Duitsland onlangs nog werd verkozen tot ‘Sportman van het Jaar 2018’, ontbreekt ook in dit lijstje niet en wordt gezien als beste Long Distance atleet van 2018. Lange dook dit jaar als eerste atleet ooit onder de 8 uur bij Ironman Hawaii en daarmee pakte hij de wereldtitel.

Spannendste finish
De finish van de vrouwenrace bij Challenge Roth is bestempeld als de meest spannende. De Britse Lucy Charles zette in Roth een sterk zwem- en fietsonderdeel neer, maar werd tijdens de marathon, met nog maar 5 km te gaan, ingehaald door de Duitse Daniela Sämmler. Charles werd op een achterstand van 40 seconden gezet, maar kon zich herpakken en zette een ongekende eindsprint in. Slechts 10 seconden was het verschil toen de dames het finishstadion bereikten. Uiteindelijk was het toch Sämmler die aan het langste eind trok en na 8:43:42 uur als eerste de eindstreep bereikte – 9 seconden voor Charles.

Sammler en Charles streden tot het eind (Foto: Challenge Roth)

Raarste weersomstandigheden
Sterke wind, hagelbuien, donder, bliksem en overstromingen op het parcours. De mannenrace bij de ITU World Cup Tiszaújváros moest worden afgeblazen door een heftige storm. Terwijl een grote kopgroep onderweg was op de fiets werd besloten de race af te lasten om de veiligheid van de atleten en toeschouwers te waarborgen.

Beste nieuwe race
Challenge Daytona wordt genoemd als beste nieuwe race. Dit evenement werd onlangs voor de eerste keer georganiseerd in Florida en alleen al het parcours, dat over Daytona International Speedway loopt, zorgt voor een unieke race ervaring. ,,Dit is een van de gaafste races die ik ooit heb gedaan. Het parcours, de organisatie, de vrijwilligers, de supporters – het is gewoon fantastisch,” aldus de Amerikaanse winnares Sarah Haskins.