Patrick Lange is in Duitsland verkozen tot Sportman van het Jaar 2018. De triatleet won in oktober onder andere het Ironman Wereldkampioenschap op Hawaii – voor het tweede jaar op rij – en was de eerste die in Kona onder de 8 uur dook. Hij scherpte het parcoursrecord aan tot 7:52:39.

Met een duidelijke meerderheid van de stemmen (1529 punten) versloeg Lange de tweevoudig Olympisch kampioen op de Noordse combinatie Eric Frenzel (1139 punten) en Europees kampioen op de tienkamp Arthur Abele (1021 punten). De punten zijn toegekend door de vereniging van Duitse sportjournalisten.

Lange is na Jan Frodeno, die in 2015 werd verkozen tot Duitse Sportman van het Jaar, de tweede triatleet die deze prijs in de wacht sleept. ,,Het is een ongelooflijke eer voor mij”, aldus Lange. ,,In Duitsland is dit de grootste waardering die je als atleet kunt krijgen. Hiermee kan ik het jaar perfect afsluiten.” Tennisster Angelique Kerber sleepte de prijs voor Sportvrouw van het Jaar in de wacht.  

Opmerkelijk is wel dat Frodeno, regerend wereldkampioen Ironman 70.3, dit jaar is verkozen tot Triatleet van het Jaar, maar het nu dus een andere triatleet is die de prijs voor Sportman van het Jaar in de wacht sleept.