Eén van de meest populaire triathlons ter wereld – hoogstwaarschijnlijk topt alleen Ironman Hawaii deze race in Duitsland – is Challenge Roth. Op 1 juli is het zover, over precies tweeënhalve week gaan duizenden triatleten hier los. Grootste kanshebsters lijken Lucy Charles, Kaisa Sali, Laura Siddall en Yvonne van Vlerken.

In ieder geval wel wanneer we het vragen aan het team achter trirating.com. Gisteren bogen zij zich al over de grootste kanshebbers bij de mannen, maar nu dus ook over de vrouwen. Op basis van tientallen gegevens (eerdere uitslagen, persoonlijke records, het parcours) wordt verwacht dat Lucy Charles de wedstrijd zal winnen in een tijd van 8:43:12. De verwachting is dat Charles, twee weken terug nog de winnares van The Championship, 46:10 zal zwemmen, 4:47:33 zal fietsen en 3:04:29 zal hardlopen. Mocht Charles inderdaad 46:10 zwemmen, breekt ze daarmee het zwemparcoursrecord dat op dit moment op naam van Ute Mueckel staat. Zij zwom in 2005 47:27.

(tekst gaat onder foto verder)

Daniela Ryf won vorig jaar de wedstrijd in een tijd van 8:40:03. (Foto: Christopher Raithel)

Wel is de verwachting dat Charles drie minuten langzamer zal zijn dan de winnares van vorig jaar, Daniela Ryf. Zij finishte vorig jaar in 8:40:03. Daar tegenover staat dan wel weer het feit dat er dit jaar een bijzonder spannende race wordt verwacht. Trirating.com voorspelt namelijk dat Kaisa Sali zal finishen in een tijd van 8:44:40 (slechts anderhalve minuut achter Charles). Laura Siddall wordt na 8:51:53 verwacht, Yvonne van Vlerken na 8:52:04.

Een andere Nederlandse die volgens Trirating hoge ogen zal gooien, is Sarissa de Vries. Zij wordt in een tijd van 9:13:44 als zevende verwacht.