Eén van de meest populaire triathlons ter wereld – hoogstwaarschijnlijk topt alleen IronMan Hawaii deze race in Duitsland – is Challenge Roth. Op 1 juli is het zover, over precies tweeënhalve week gaan duizenden triatleten hier los. Grootste kanshebbers: de Duitsers Sebastian Kienle en Andreas Dreitz en Zuid-Afrikaan James Cunnama.

In ieder geval wel wanneer we het vragen aan het team achter trirating.com. Zij verwachten op basis van tientallen gegevens (eerdere uitslagen, persoonlijke records, het parcours) dat Sebastian Kienle de race naar zich toe zal trekken in een tijd van 7:46:17. Naar verwachting zal Kienle, die onlangs nog tweede werd tijdens The Championship, 49:05 over het zwemmen doen, 4:07:17 voor het fietsen nodig hebben en de marathon in 2:44:55 volbrengen. Die fietstijd zou trouwens de snelste ooit zijn in de historie van Roth. Op dit moment staat de snelste fietstijd op naam van Jan Frodeno. Hij reed in 2016 4:08:07.

(tekst gaat onder foto verder)

Vorig jaar won de Belg Bart Aernouts de race. (Foto: Christopher Raithel)

Mocht Kienle inderdaad finishen in een tijd van 7:46:17, dan zou die tijd bijna 13 minuten sneller zijn dan de eindtijd van de winnaar van vorig jaar, Bart Aernouts. De Belg toonde zich na 7:59:07 de snelste tijdens Challenge Roth 2017. Overigens verwacht trirating.com een relatief eenvoudige overwinning voor Kienle, want ze voorspellen dat nummer twee Andreas Dreitz na 7:53:53 zal finishen en James Cunnama met een tijd van 7:55:07 beslag op het brons gaat leggen.

Nederlandse kansen

De beste Nederlandse kansen worden toegedicht aan Evert Scheltinga. Volgens trirating.com zal de Nederlander met een eindtijd van 8:10:08 beslag leggen op de zevende plaats. Thomas Naasz zou 23e worden in een eindtijd van 8:48:57, terwijl Tjardo Visser een kleine drie minuten later als 24e zou finishen met een eindtijd van 8:51:45.

Morgen volgt een voorspelling op de vrouwenrace.