,,We gaan voor kwaliteit. Ver boven kwantiteit.” De woorden van Roger Cuijpers, voorzitter van het nieuwe bestuur van de Triathlon Stein, laten niks aan duidelijkheid te wensen over. ,,We willen een evenement neerzetten dat goed in elkaar steekt. Een triathlon die weer leuk is voor de deelnemers, bezoekers en omwonenden.”

Stein, of beter gezegd de Triathlon Stein, is een begrip onder triatleten. Meer dan dertig jaar was de triathlon een fenomeen. Een zekerheidje op de kalender. 12 NK’s werden er gehouden. Drie EK’s. Des te groter was de verbazing – en misschien nog meer de teleurstelling – onder triatleten toen het evenement twee jaar geleden ophield te bestaan. Maar nu keert de triathlon dus terug in het Limburgse plaatsje. Met een heel nieuw bestuur aan het roer. ,,Mooi dat de triathlon weer terug is, precies daar waar hij hoort”, aldus Cuijpers. ,,Vroeger werd Stein altijd in één adem aan de triathlon verbonden. Dat is nu ook weer.”

Volgens Cuijpers wordt er nu vol ingezet op de beleving van de triatleet. Allerlei ‘onbelangrijke randzaken’ worden gelaten voor wat ze zijn. ,,We proberen alleen dingen te doen waar de triatleet beter van wordt. We hebben bijvoorbeeld heel goed nagedacht over het programma en over het parcours.”

(tekst gaat onder foto verder)

Over het nieuwe parcours is heel goed nagedacht. (Foto: Triathlon Stein)

Korter, compacter parcours

Dat parcours is inderdaad veranderd. De ‘lange triathlon’ is korter dan we gewend zijn van Stein: er wordt 1 kilometer gezwommen, 60 kilometer gefietst en 11 kilometer gelopen. Dat heeft volgens Cuijpers drie redenen. ,,Zo houden we het parcours compacter waardoor het voor het publiek veel leuker is om te kijken. Daarnaast houden we, door te kiezen voor een kortere afstand, de triathlon ook beter behapbaar voor triatleten die zich net gaan richten op het wat langere werk. De afstanden zijn beter trainbaar. En tot slot, maar zeker niet onbelangrijk, hebben we door het kortere parcours ook minder vrijwilligers nodig om de wegen af te zetten. En de wegen kunnen eerder worden vrijgegeven.”

De afgelopen weken waren bijzonder druk voor Cuijpers. Het nieuwe bestuur liep regelmatig tegen zaken aan waarvan ze op voorhand niet wisten dat daar aan gedacht moest worden. Maar, zo legt Cuijpers uit, er werd voor iedere bestuurspositie iemand gezocht die daar het beste uit de voeten kan. ,,De juiste mensen op de juiste plek. En alle bestuurders, op eentje na, zijn zelf triatleet of hebben op zijn minst een verleden met deze sport. Het is hard, maar vooral ook slim werken. Met mensen die capabel en gemotiveerd zijn.” Naast het vaste bestuursteam van zes personen kan Triathlon Stein op dit moment bogen op circa 200 vrijwilligers. ,,We doen dit echt met z’n allen. We zijn een geweldig team.”

Aanstaande vrijdag begint het Triathlon Stein weekend met een aantal Ironkids races. Kinderen wagen zich dan aan een run-bike-run of een triathlon. ,,Op dit moment hebben we al 136 inschrijven, maar misschien loopt dat aantal vandaag nog op. Het geeft me in ieder geval een goed gevoel om de breedtesport in en rondom de gemeente Stein te stimuleren. Hopelijk gaat de jeugd door dit evenement meer sporten en blijft er een aantal hangen in de triathlonsport. Zo hebben we een bepaalde vorm gevonden om de subsidie van de gemeente ‘terug te geven’.”

Vol lof

Cuijpers is sowieso vol lof over de gemeente Stein, de provincie, de triathlonbond en Triathlon Club Stein. ,,We hebben een ontzettend goede ondersteuning van onze partners gekregen. Dat voelen we van alle kanten. Natuurlijk is dat cruciaal en daarom hebben we daar ook meteen, toen we het plan bedachten om de Triathlon Stein terug te brengen, om gevraagd. Subsidie is hartstikke belangrijk, maar nog belangrijker vind ik het dat de gemeente met ons meedenkt. En dat heeft ze gedaan. Als iets niet kon of lukte, zocht de gemeente altijd gezamenlijk met ons naar oplossingen. Echt heel erg fijn.”

(tekst gaat onder foto verder)

,,We zijn heel blij met alle steun die we hebben ontvangen.” (Foto: Triathlon Stein)

Na de vrijdag keert de rust op zaterdag weer even terug in Stein. ,,We hebben er bewust voor gekozen om dan niks te doen, vooral ook om de winkeliers niet te veel voor de voeten te lopen. Maar zondag hopen we te vlammen met een sprinttriathlon en de lange afstand. We merken dat veel triatleten onze wedstrijd gebruiken als voorbereiding op Ironman Maastricht. Daar hebben we natuurlijk een geschikt parcours voor. Het fietsparcours is eigenlijk nergens vlak en je rijdt drie keer de Slingerberg op. Ik denk zeker dat het afzien wordt.”

Voor de zondag staan er volgens Cuijpers nu zo’n vijfhonderd atleten ingeschreven. ,,Vooral breedtesporters, maar ook toppers als Martijn Dekker en Dirk Wijnalda. Op de sprint staat een aantal goede jeugdatleten aan de start.”

Cuijpers zelf kijkt in ieder geval heel erg uit naar komend weekend. ,,Achteroverleunen wordt het zeker niet. We willen onze handen zoveel mogelijk vrij houden, maar als er iets gebeurt, zullen we meteen klaarstaan. Het voelt nu vooral heel erg spannend. Je voelt de verantwoordelijkheid voor de atleten, vrijwilligers en omwonenden die er ongetwijfeld iets van zullen vinden. Het gaat gewoon een mooi weekend worden.”