Antwerpen staat komend weekend in het teken van de ITU World Cup, waar de wereldtop het op een sprintafstand tegen elkaar opneemt. Marco van der Stel, Donald Hillebregt en Menno Koolhaas starten zondag 17 juni om 15.00 uur in de mannenrace, terwijl het om 17.00 uur is de beurt is aan Jony Heerink, Lotte Wilms en Kirsten Nuyes.

De Belgische Marten van Riel lijkt de te kloppen man bij de ITU World Cup Antwerpen. In de ITU World Ranking neemt de Belg een 21ste plaats in en gaat daarmee als hoogst geclassificeerde atleet van start. Van Riel kan vertrouwen putten uit zijn race afgelopen weekend bij de World Triathlon Series in Leeds waar hij een zeer sterk optreden liet zien en op een 5e plaats eindigde. Van Riel krijgt onder andere concurrentie van de Spaanse Uxio Abuin Ares, die een 25e plaats inneemt op de ITU World Ranking. Vorig jaar schreef de Spanjaard de ITU World Cup Weihai op zijn naam. Andere namen om in de gaten te houden zijn de Italiaanse Delian Stateff en de uit Nieuw Zeeland afkomstige Hayden Wilde die onlangs op het podium stonden bij de ITU World Cup Cagliari.

Nederlandse namen die we op de startlijst tegenkomen zijn dus Marco van der Stel en Menno Koolhaas. Van der Stel eindigde afgelopen weekend nog als 23e bij de World Triathlon Series Leeds en Koolhaas finishte op een 37e plaats bij de ETU European Cup in Weert. Hillebregt was twee weken geleden teleurgesteld over zijn deelname aan de ITU World Cup in Cagliari. Daar werd hij 51e.

Marco van der Stel in actie bij de World Triathlon Series Leeds (Foto: AquawizPhotography)

Na twee overwinningen in de Eredivisiewedstrijden in eigen land, start Jony Heerink voor het eerst dit seizoen in een internationale wedstrijd. Dat de sprintafstand haar goed ligt, liet ze vorig jaar zien met haar zegeviering bij ITU World Triathlon Grand Final Rotterdam in de agegroup 30-34. In het internationale veld zullen ook Lotte Wilms en Kirsten Nuyes aan de start verschijnen. Wilms liet afgelopen weekend met een 7e plaats bij de ETU European Cup Weert zien dat ze een atlete is om rekening mee te houden.

De Nederlandse dames krijgen onder andere concurrentie van de Belgische Claire Michel. In mei liet zij een sterk optreden zien bij de World Triathlon Series YokoHoma, waar ze op een 5e plaats eindigde. Michel zal in Antwerpen opnieuw de strijd aangaan met de Amerikaanse Summer Cook, waar ze in YokoHoma één plaats voor eindigde en die met een 6e plaats op de ITU World Ranking als hoogst geclassificeerde atleet van start gaat in Antwerpen. Ook de Nieuw Zeelandse Rebecca Spence mag met twee 6e plaatsen bij zowel de World Triatlon Series Leeds als de World Cup Cagliari niet ontbreken in dit rijtje.