Het is topfavoriet Lionel Sanders gelukt om zijn titel bij The Championship van vorig jaar te prolongeren. In een bloedstollende Middle Distance wedstrijd passeerde de Canadees pas in de laatste vier kilometer zijn grote concurrent Sebastian Kienle. Bij de vrouwen was het minder spannend, want de dominante Lucy Charles nam direct na de start de leiding en gaf die positie helemaal nergens meer uit handen. Ook de Britse heeft daarmee haar titel van vorig jaar geprolongeerd.

(tekst gaat onder foto verder)

Sanders meer dan blij met zijn overwinning. (Foto: James Mitchell)

De mannenrace was in ieder geval een bijzonder spannende. Misschien wel één van de spannendste races ooit. Vanaf de zwemstart ging, zoals verwacht, de Slowaak Richard Varga aan kop. Eenmaal op de fiets raakte hij de koppositie echter snel kwijt en vanaf toen was het ongeveer 50 kilometer lang stuivertje wisselen. Achtereenvolgens waren het de Oostenrijker Max Neumann, de Duitser Maurice Clavel en de Duitser Florian Angert die aan de leiding gingen. Snelheden van regelmatig 55, soms zelfs 60 kilometer per uur waren daarbij geen uitzonderingen. Vanaf de vijftigste kilometer gaf Angert echt gas en ging hij er in zijn eentje vandoor. Hij kwam uiteindelijk als eerste van de fiets en had toen een voorsprong van ongeveer twee minuten op nummer twee Kienle. ,,Ik wist dat Sanders en Kienle nog wel zouden komen, vroeger of later, dus ik heb gewoon alles gegeven. Bij het lopen kon ik ze niet meer volgen.”

Kienle en Sanders maakten tijdens het fietsen hun zwemachterstand van bijna tweeënhalf en vier minuten enigszins goed. Tijdens het lopen sloegen de Duitser en Canadees al snel toe. Kienle nam na ongeveer tien kilometer lopen de leiding over, maar Sanders naderde in rap tempo. Met nog zo’n vijf kilometer te gaan liepen beide favorieten plots naast elkaar. ,,Na het fietsen had ik iets meer dan een minuut achterstand op Kienle”, aldus Sanders. ,,Na 7 kilometer nog maar 35 seconden en na 14 kilometer nog maar 13. Het koste al mijn kracht om dichterbij te komen. Ik wilde er direct hard voorbij, maar hij kon me volgen.”

(tekst gaat onder foto verder)

Lionel Sanders checkt voor de start nog even hoe het zwemparcours erbij ligt. (Foto: 3athlon.nl)

Het stadion met duizenden toeschouwers hield haar adem in terwijl de strijd via een groot scherm live kon worden gevolgd. De één moedigde Kienle aan, de ander Sanders. Die laatste versnelde een kilometer later voor de zoveelste keer in een poging om Kienle te lossen en dat lukte. ,,Eerst probeerde Kienle nog bij mij weg te lopen. Ik kon alleen maar denken dat hij met me speelde. Hij is zo sterk. Maar dit was echt zo’n dag waarbij je niet moet nadenken. Je gedachten zouden alleen maar negatief zijn. Als je dat toe laat, kun je nooit winnen. Uiteindelijk viel ik zelf aan en trok ik de race naar me toe.”

Juichend kwam Sanders in een tijd van 3:43:29 over de finish. Kienle juist terneergeslagen in een tijd van 3:44:33. Het podium werd gecomplementeerd door Florian Angert met een tijd van 3:47:23. Kienle wond er na afloop geen doekjes om. ,,Wat ik nu denk, kan ik niet zeggen. Het heeft iets te maken met een scheldwoord.” Een zuinig lachje kon er nog net vanaf. ,,Weet je wat het is met Sanders? Hij racet niet alleen om te winnen. Het lijkt er op dat hij het heerlijk vindt om pijn te lijden. Bij sommige triatleten kun je nog doen alsof je sterk bent. Ze geloven je dan en geven op. Sanders put daar juist kracht uit. Het pompt hem op als hij zoveel pijn heeft. Hij slaat altijd terug. Als een zwaargewicht.”

(tekst gaat onder foto verder)

Sanders begon aan een inhaalrace op de fiets. (foto: 3athlon.nl)

Kienle is in ieder geval zeer teleurgesteld. ,,Natuurlijk, want ik dacht dat ik in uitstekende vorm verkeerde. Aan de andere kant merk ik wel dat ik ieder jaar nog ontwikkel. Ondanks dat het vandaag voelt alsof ik alleen maar verloren heb, is dat het positieve wat ik meeneem.”

Zoals gezegd was de vrouwenrace minder spannend, maar daardoor niet minder indrukwekkend. Lucy Charles had haar zinnen duidelijk op een overwinning gezet, want de Britse ging volle bak en domineerde de wedstrijd van begin tot eind. Uiteindelijk finishte ze in een tijd van 4:06:11. Daarmee had ze een behoorlijke voorsprong op de Duitse nummer twee, Anne Haug, die 4:07:59 over de race deed. De Tsjechische Radka Vodickova eindigde als derde in 4:11:41. Alle drie de tijden zijn sneller dan de winnende tijd van Charles vorig jaar.

(tekst gaat onder foto verder)

Lucy Charles uitzinnig na prolongeren titel. (Foto: James Mitchell)

De race had vanwege het warme water (22.5 graad) overigens een non-wetsuit swim. Voor Charles, één van de betere zwemmers, een voordeel. Maar de Britse vergat haar trisuit en moest er op de valreep eentje lenen. ,,Niet ideaal, maar gelukkig was het pak snel genoeg”, grapte ze. ,,Ik moest alles geven tijdens het zwemmen en fietsen, omdat ik weet dat Haug een stuk sneller loopt. Dat is best eng. Gelukkig had ik een behoorlijke buffer en kon ik dankzij mijn winst vorige jaar meer vertrouwen op mijn eigen looponderdeel.”

(tekst gaat onder foto verder)

Lucy Charles moest voor haar zwemonderdeel nog snel improviseren. (Foto: 3athlon.nl)

Haug was inderdaad een snellere loper. Van de bijna 9 minuten achterstand die ze na het fietsen had, liep ze er bijna 7 af. ,,Maar ik wil niet alleen maar op mijn looponderdeel vertrouwen. Ik probeer mijn fietsen en zwemmen te verbeteren, zodat ik niet altijd hoef te reageren op wat er voorin gebeurt. Maar inderdaad, ik gebruik mijn lopen zeker als wapen”, aldus de triatlete die pas een jaar aan Middle Distances doet.

Vodickova, de nummer drie, had niet eens verwacht dat ze op het podium zou komen. Ze is tenslotte elf weken geleden moeder geworden. ,,Maar ik heb genoten van de race. Van de geweldige omgeving en alle faciliteiten hier.”

Lucy Charles pakte veel tijdwinst tijdens het fietsen. (Foto: Talbot Cox)