In Nieuwkoop moest het vandaag gebeuren voor Evert Scheltinga. Nadat hij drie jaar op rij de Nederlandse titel op de halve miste, is hij nu eindelijk Nederlands Kampioen midden afstand geworden. ,,Dus ja, ik ben wel heel blij dat ik de titel op de halve nu eindelijk een keer heb. Dat is gewoon heel mooi.”

Makkelijk ging het overigens niet voor Scheltinga. Al na 900 meter zwemmen voelde hij enige vermoeidheid. ,,De race ging niet echt lekker. Ik lag in het begin op kop, maar kreeg na 900 meter een beetje vermoeide armen en de afgelopen week was ik ook al wat vermoeider dan normaal. Er kwamen op dat moment twee mannen voorbij gezwommen. Ik kon nog even aanhaken, maar op het laatste stuk moest ik ze toch laten gaan. Dat was niet zoals gehoopt.”

Koppie erbij houden

Op de fiets waren het vervolgens Milan Brons en Sven Strijk die de wedstrijd dicteerden. ,,Zij kwamen me al snel voorbij en die kon ik op dat moment gewoon niet volgen. Ik had de kracht er niet voor. Uiteindelijk kwam ik in een groepje te zitten met Stefan Overmars, Omar Brons en nog een Belg. Daar heb ik lange tijd mee samen gereden, maar dat was mentaal erg zwaar. Normaal ben ik het gewend om voorin mee te rijden, maar de afstand met die jongens voorin (Brons en Strijk, red.) liep steeds verder op. Ik moest mijn hoofd erbij houden om niet op te geven en gewoon door te gaan.”

(tekst gaat onder foto verder)

Na drie mislukte pogingen pakte Evert Scheltinga vandaag wel de Nationale titel midden afstand. (Foto: Christie Brouwer)

Toen Scheltinga eenmaal in de wisselzone kwam voor zijn afsluitende halve marathon, zag hij dat Brons daar in de penaltybox stond. Vanwege stayeren moest hij vijf minuten wachten. ,,Hij stond er al 4.5 minuut en Sven was dus diezelfde tijd aan het lopen. Toen ben ik gewoon zo hard mogelijk weggegaan om zo snel mogelijk het gat proberen dicht te krijgen. Om Sven op die manier een mentaal klapje te geven als hij zou merken dat ik snel dichterbij kwam. Dat ging eigenlijk heel goed. Sven had zich al teveel opgeblazen op de fiets. Mijn loopbenen waren ook niet super, maar ik heb wel heel consequent naar de overwinning kunnen lopen. Daar was ik blij mee.”

Scheltinga deed uiteindelijk 3:57:48 over de halve triathlon in Nieuwkoop. Achter Scheltinga werd Milan Brons, ondanks zijn penalty van vijf minuten, nog netjes tweede in een tijd van 4:00:29. In een tijd van 4:03:05 eindigde Stefan Overmars als derde.

Honkoop wint nationale titel bij vrouwen

Bij de vrouwen werd er gewonnen door Marleen Honkoop. Zij finishte in een tijd van 4:26:22. Zij was helaas nog niet beschikbaar voor commentaar. Tweede werd Els Visser in een tijd van 4:30:29. Jorieke Casteleijn legde beslag op het brons door na 4:33:06 te finishen. Opvallend was het uitstappen van Sarissa de Vries die gisteren nog het NK Sprint Triathlon in Rotterdam won en vandaag hoopte nogmaals te winnen.