In een wedstrijd die in de laatste kilometers bloedstollend spannend werd – vier mannen liepen zeer dicht bij elkaar – was het Vincent Luis die aan het langste eind trok: hij won zojuist Clash Daytona. Na het zwemmen lag hij al aan de leiding, tijdens het fietsen verloor hij de koppositie maar tijdens het lopen sloeg hij weer terug. Van achter kwam behoorlijk wat dreiging, maar Luis liet zich niet gek maken en liep zo naar een mooie overwinning.

Tijdens het zwemmen waren het twee specialisten op de korte afstand die het initiatief namen: eerst Henri Schoenman en daarna Vincent Luis. De twee voerden het zwemonderdeel van start tot einde aan en kwamen dan ook als eerste uit het water. Dat deden ze na 20:18 minuut (1600 meter) en toen werden ze direct gevolgd door Seth Rider, Matthew Sharpe en Braxton Bokos. 

Tekst gaat verder onder afbeelding

Vincent Luis in T1 Clash Daytona. (Foto: 3athlon.nl)

Deze vijf mannen begonnen dan ook als kopgroep aan het fietsen (60.2 kilometer), maar het was de Amerikaan Bokos die al snel de aansluiting verloor en ook Sharpe kon het hoge tempo na een paar kilometer niet meer bijbenen. Zo bleven dus alleen Rider, Luis en Schoeman over, met z’n drieën aan de leiding van de wedstrijd. 

Rider deed van die drie het meeste kopwerk en dat werkte prima, want halverwege hadden ze een voorsprong van veertig seconden op Sharpe, die dus behoorlijk goede aansluiting hield, ook al werd hij eerder gelost. Daarachter was het Thomas Bishop die op de fiets bezig was aan een sterke inhaalslag; hij lag vijfde op 48 seconden. Daar weer achter reed een grote groep op anderhalve minuut: bekendste namen hier waren onder andere Kieran Lindars, Jason West, Jonas Schomburg en Andy Starykowicz. 

Nog geen tien kilometer later begon de wedstrijd spannender te worden, want toen sloot Bishop aan bij de kopgroep. Sterker nog; hij ging meteen aan de groep voorbij en bleek over echt hele goede fietsbenen te beschikken. De drie voormalige koplopers probeerden nog even aan te haken, maar slaagden daar niet in.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Thomas Bishop sterk op de fiets. (Foto: 3athlon.nl)

Wat volgde was zeer indrukwekkend: binnen een paar kilometer wist Bishop zijn voorsprong uit te bouwen tot ruim een minuut. Ondertussen was het de altijd sterk fietsende Starykowicz die in zijn eentje ook nog voorbij ging aan Luis, Rider en Schoeman. Uiteindelijk begon Bishop zijn run met een voorsprong van 1:03 minuut op Starykowicz en 1:15 op Luis en Rider. Schoeman verloor in de laatste fietskilometers nog wat tijd en begon op 1:40 minuut aan zijn run.

In de eerste van drie looprondes – in totaal werd er iets meer dan dertien kilometer gelopen – wist Bishop goed stand te houden, maar in de tweede ronde begon Luis ineens snel op hem in te lopen. Met nog zo’n zes kilometer te gaan was Luis al tot een halve minuut genaderd. Ondertussen waren Joao Pereira en Jason West ook naar voren aan het lopen; ze lagen derde en vierde, liepen naast elkaar, deelden zelfs elkaars water, en hadden een achterstand van iets minder dan een minuut. 

Toen Luis nog geen anderhalve kilometer later voorbij ging aan Bishop, waren West en Pereira al genaderd tot nog maar 30 seconden: de twee liepen duidelijk het snelst van het hele veld en op dat moment was dus ook duidelijk dat de strijd om het podium tussen Luis, West en Pereira zou gaan. Met nog vier kilometer te lopen, lag de strijd nog volledig open.

Pereira bleek uiteindelijk de sterkste van de achtervolgers, maar was toch niet bij machte om naar Luis te lopen. Hij kwam dichtbij, maar het was net niet genoeg en hij verloor in de laatste kilometers zelfs nog een klein beetje tijd. Luis won de race dan ook in een tijd van 2:23:48. Slechts 24 seconden later volgde Pereira als tweede en West werd derde op 1:10 minuut achterstand.