Er zullen waarschijnlijk weinig mensen zijn geweest die hun geld hadden gezet op Angelica Olmo als winnares van Clash Daytona, maar de Italiaanse heeft de wedstrijd zojuist toch gewonnen. Lange tijd leek het erop dat de Spaanse Sara Perez Sala zou winnen, maar voor de zoveelste keer had zij het geluk niet aan haar zijde in Amerika en in de slotfase werd ze toch nog bijgehaald. De battle leverde een spannende wedstrijd op.

Het waren twee atleten die er samen vandoor gingen tijdens het zwemmen en van beide atletes lag dat ook wel in de lijn der verwachting: de Belgische Valerie Barthelemy en de Spaanse Sara Perez Sala. Beiden zijn bijzonder sterk in het water en Perez Sala had daarnaast wat goed te maken van begin dit jaar, toen ze aan de leiding ging bij Clash Miami – van dezelfde organisatie – maar tijdens het fietsen tegen een pylon opreed, hard ten val kwam en noodgedwongen moest uitstappen. 

De afstand van Clash Daytona was zoals gebruikelijk afwijkend: er werd 1600 meter gezwommen, 60.3 kilometer gefietst en 13.2 kilometer hardgelopen. Perez Sala en Barthelemy kwamen gezamenlijk terug van het eerste onderdeel, waar ze 22:22 minuut voor nodig hadden. Eerste achtervolgster was Julie Derron, die samen met Haley Chura en Sif Madsen op iets meer dan een halve minuut richting T1 mocht. Jackie Hering, de titelverdedigster en thuisfavoriet, kwam als dertiende uit het water en had een achterstand van meer dan twee minuten.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Sara Perez Sala leidt de race na het zwemmen. (Foto: 3athlon.nl)

Op de fiets besloot Perez Sala meteen dat ze liever in haar eentje wilde rijden, want ze nam meteen een aero positie aan en reed direct weg bij Barthelemy. Het was bijzonder indrukwekkend om Perez Sala op de fiets te zien: los van haar benen was haar lichaam volledig stil en daarmee liet de Spaanse atlete zien hoe je als atleet op de fiets zou moeten zitten. Die geweldige houding op de fiets legde haar geen windeieren, want na twintig kilometer was haar voorsprong opgelopen tot een minuut op Madsen, die even daarvoor voorbij was gegaan aan Barthelemy. 

Terwijl Barthelemy steeds wat verder wegzakte, begon Madsen ondertussen bijzonder sterk te rijden; het ging heel langzaam, maar ze won steeds wat tijd terug ten opzichte van Perez Sala, maar bleef vervolgens steeds op een achterstand van ongeveer veertig seconden rijden. Ook de Italiaanse Agelica Olmo reed goed en lag op een derde plaats , iets meer dan een minuut achter Perez Sala. De eerstvolgende vrouwen volgden pas op ruim drie minuten achterstand. Ondertussen bleef Perez Sala dan ook heel sterk fietsen en ze toonde geen enkel teken van vermoeidheid. Bovengenoemde verschillen bleven gelijk tot de dames aan de run begonnen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Sara Perez Sala zit prachtig op de fiets. (Foto: 3athlon.nl)

De eerste kilometers leek het er nog even op dat Perez Sala relatief makkelijk naar de overwinning zou lopen – haar voorsprong op Madsen werd snel groter – maar niets bleek minder waar: toen de eerste van drie looprondes erop zat, was Olmo al voorbij gegaan aan Madsen en de Italiaanse lag toen nog maar 20 seconden achter de Spaanse koploopster. Nadeel voor Perez Sala: het loopparcours speelde zich weer af op het racecircuit van Daytona en dat betekende dus dat Olmo haar constant in de rug kun kijken en dus ook zag dat ze hard aan het inlopen was.

Terwijl de run een echte veldslag werd – diverse vrouwen moesten wandelen met krampverschijnselen – denderde Olmo zeer indrukwekkend door: na iets meer dan zes kilometer ging ze voorbij aan Perez Sala en nam dus de leiding in de wedstrijd over. Daarachter gebeurde ook het een en ander, want Madsen zakte steeds verder weg en was al ingehaald door Derron – die nu dus derde liep – en Hering. Deze vrouwen liepen echter op te grote achterstand om nog kans te maken op de overwinning. 

Olmo gaat bijna voorbij aan Perez Sala. (Foto: 3athlon.nl)

Hoe zwaar Perez Sala het ook leek te hebben; ze bleef alles op alles zetten om in de buurt te blijven bij Olmo en dat lukte. De Italiaanse pakte een voorsprong van ongeveer vijftien seconden, maar slaagde er niet in verder uit te lopen. De laatste kilometers werden daarmee dan ook behoorlijk spannend.

Toch wist Olmo haar overwinning veilig te stellen. Dat deed ze in een tijd van 2:40:11. Mooi om te zien was het dat de winnares in tranen over de finish kwam. Slechts 28 seconden later pakte Perez Sala het zilver. Derron werd derde in 2:41:55.