Twee belangrijke weken wachten voor Daan de Groot, want de Nederlandse topduatleet zal aankomende zondag zijn Europese titel Duathlon over de Midden Afstand verdedigen en nog geen week later strijdt hij in eigen land, in Almere om precies te zijn, om titelprolongatie bij het NK Duathlon. “Ik heb nog nooit mooiere wegen gevonden die beter geschikt zijn voor de tijdritfiets.”

Daarmee doelt De Groot dus op de typische Almeerse dijken, waar het ‘rechttoe, rechtaan’ is en waar hij afgelopen najaar dus Nederlands Kampioen Duathlon werd. “Nu ik in Zwitserland woon, heb ik eigenlijk geen klagen over mooie fietswegen, maar toch droom ik soms als ik op mijn fiets rondrijd, wel eens van een mooie, rechte dijk met wat oerhollandse wind. Ik kom mijn titel graag verdedigen op 16 april.”

Maar, De Groot komt dus eerder al in actie, want aankomende zondag racet hij in Duitsland om de Europese titel. Het EK Duathlon over de Midden Afstand ging in 2020 en 2021 niet door en dat levert de opmerkelijke situatie op waarbij De Groot zijn titel uit 2019 verdedigt. Naast De Groot zullen ook Lars van der Knaap en Bram Smit namens Nederland racen. Bij de vrouwen racen Ann Schoot Uiterkamp, Diede Diederiks (die ook Nederlands Kampioen werd in Almere, red.), Sophie van der Most, Marieke Brouwers en Janien Lubben.