In een nat en winderig Wierden heeft Daan Schouten gisteren nog maar eens laten zien dat hij een meer dan uitstekend cross duatleet is. Met overmacht won hij er de Run Bike Run: ruim vijf kilometer hardlopen, iets minder dan twintig kilometer op de mountainbike en vervolgens nog eens ruim 2.5 kilometer lopen. Daarbij brak hij ook nog eens het parcoursrecord: ,,Gezien de omstandigheden was het erg zwaar. Een makkelijke duathlon was het zeker niet.”

Vooraf hield Schouten overigens al wel rekening met de mogelijkheid dat deze race wel eens goed zou kunnen gaan. ,,De trainingen draaien de laatste tijd erg lekker, dus ik had vooral zin om mijn vorm weer eens echt te testen. Nou, dat pakte positief uit.”

Al vanaf de start had Schouten meteen de smaak goed te pakken. In eerste instantie liep hij nog in de voeten van niemand minder dan Andrea Deelstra, veelvoudig Nationaal Kampioen op onder andere de halve én de hele marathon en in het veldlopen. ,,Ze ging écht heel hard van start. Het was sowieso al gaaf dat ze meedeed en ik dacht al meteen dat er daarom wel een mooi tempo gelopen zou worden. Het eerste stuk liep ze rond de drie minuten per kilometer gemiddeld. Ik dacht dat als dit zo zou doorgaan, ik het niet zou halen. Gelukkig temporiseerde ze iets en kon ik de koppositie uiteindelijk overnemen. Andrea is natuurlijk een grote naam binnen de sportwereld. Bij haar weg kunnen lopen gaf wel heel veel vertrouwen.”

(tekst gaat verder onder foto)

Al tijdens het lopen kwam Daan Schouten los van de rest. (Foto: John Veenstra)

Deelstra moest dus lossen en ondertussen konden er ook geen mannen meer mee. Schouten begon als eerste aan het mountainbiken. ,,Toen hoopte ik al wel dat ik mijn fietsbenen zou kunnen vinden en gelukkig waren ze er ook gewoon. Ik kon meteen een mooi tempo pakken. Halverwege had ik al bijna een minuut voorsprong en die voorsprong kon ik in de tweede ronde uitbouwen.”

Schouten had dan ook gedacht dat hij de laatste run iets rustiger aan kon doen. ,,Tot de speaker omriep dat ik nog iets minder dan tien minuten had om het parcoursrecord te verbeteren. Dat vond ik te leuk om niet te proberen, dus toen ben ik weer volle bak gaan lopen. Uiteindelijk liep ik zeventien seconden van dat record af. Heel leuk dat het is gelukt, want de omstandigheden waren zwaar en het parcours was ook nog eens iets langer dan normaal.”

(tekst gaat verder onder foto)

Daan Schouten wint in een parcoursrecord. (Foto: John Veenstra)

Eind deze maand gaat Schouten op trainingskamp en daarna zal hij op 13 april zijn Nederlandse titel bij het NK Cross Duathlon verdedigen. ,,Alleen ík kan hem verliezen, maar meer dan mijn best kan ik niet doen. Er zullen sowieso hele sterke mannen aan de start staan, des te meer omdat het NK ook een kwalificatiewedstrijd voor het EK Cross Duathlon is. Als je wint, kwalificeer je je rechtstreeks.”

In Wierden pakte Schouten de winst uiteindelijk na 1:09:22. Arie de Jong werd op een kleine drie minuten achterstand tweede. Joost Somsen pakte het brons. Bij de dames ging de winst naar Andrea Deelstra. Zij had 1:20:37 nodig voor de race. Daarmee pakte ze een voorsprong van iets meer dan zeven minuten op Arlana van Ommen (1:27:38). Daar vier seconden achter pakte Henrieke Krommendijk het brons in een tijd van 1:27:42.