Afgelopen weekend deed de zestienjarige Jesse Cuijpers voor het eerst met de elite mee bij de Lievin ETU Indoor Triathlon Cup. Hij haalde de finalerondes niet, maar deed wel veel ervaring op. Het niveau van de elite maakte indruk op Cuijpers: ,,Het ging heel hard.”

Dat Cuijpers bij de elite aan de start stond was van tevoren niet helemaal de bedoeling. ,,Er waren maar ongeveer tien junioren, waardoor alles werd samengevoegd. Ik deed daardoor voor het eerst met de elite mee, nadat ik bij de junioren wel al met de ETU Cups in Holten en Banyoles mee heb gedaan.” Cuijpers was onder de indruk van de elite. ,,Ik startte met hele goede atleten. Het zwemmen ging heel hard en bij mij niet heel goed. Gelukkig kon ik in de wissel wel tijd terug pakken, maar het fietsen ging ook weer heel hard waardoor ik op de korte baan van 200 meter gedubbeld werd. Het lopen was gewoon volle bak, maar helaas kon ik me niet meer kwalificeren.”

(tekst gaat verder onder de foto)

Voor het zwemmen werd een 25-meter bad in de arena aangelegd. (Foto: 3athlon.nl).

De races vonden plaats in een arena waar een zwembad van 25 meter was gebouwd en een deel van de atletiekpiste was verbouwd tot wielerbaan. ,,Je hebt tijdens de wedstrijd niet echt in de gaten dat het in een hal is. Voor de wedstrijd wel natuurlijk. Het was best spannend om voor de line-up het stadion in te kijken, maar als je eenmaal bezig bent heb je dat niet meer door.”

De races zelf waren superkort en intensief. In elke race moesten de triatleten 150 meter zwemmen, 3 km fietsen en 1 km lopen. Cuijpers is te spreken over het format van de races. ,,Qua format zijn de races heel anders dan normaal, ook omdat je in een zwembad zwemt. Voor je het weet is het voorbij, het gaat zo snel. Het ene moment sta je bij de start en voor je het weet ben je alweer gefinisht. Het fietsen op de korte baan was wel wat onoverzichtelijk, maar het is altijd volle bak en je kunt je benen nergens stil houden. Dat merk je daarna bij het lopen wel.” Hoewel het fietsen op een baan was, was het toch niet helemaal zoals de pistes zoals we die van het baanwielrennen kennen. ,,Dat is niet te vergelijken: hier kon je niet echt in de bochten hangen. Het was iedere keer op het rechte stuk aanzetten en dan in de bocht zoveel mogelijk snelheid blijven houden.”

(tekst gaat verder onder de foto)

Jesse Cuijpers in actie in Banyoles. (Foto: Facebook Jesse Cuijpers).

De races in Lievin waren een goede voorbereiding voor de kwalificatie voor het Europees Kampioenschap in Weert dit jaar. De kwalificaties zijn op 28 april in Arnhem en kennen net als de races in Lievin voorrondes en een finale. ,,Ik ga me in Arnhem proberen te kwalificeren voor het Europees Kampioenschap in Weert. Daarnaast start ik ook bij het Nederlands Kampioenschap in Holten, maar dan wel bij de junioren en niet bij de elite zoals in Lievin. Het is wel een droom om op het elite-niveau wedstrijden te kunnen doen, helemaal nu ik die mannen in actie heb gezien.”

Voor Cuijpers is het uitkijken naar de seizoensstart in Nederland, vooral wanneer er weer buiten geracet wordt. ,,Ik zou zo’n indoor triathlon nog een keer willen doen, maar ik vind buiten zwemmen en de gewone afstanden toch wel leuker.”