Het was een prima prestatie, de negende plaats van Marco van der Stel gisteren tijdens de ETU Indoor European Cup in het Franse Lievin. Toch zag hij de race zelf vooral als mooie trainingsprikkel richting de rest van het seizoen die eigenlijk aankomend weekend tijdens de WTS in Abu Dhabi pas echt voor hem begint. ,,Eindelijk. Ik heb er zin in.”

Eigenlijk zou het seizoen voor Van der Stel drie weken terug al starten tijdens de ITU World Cup in Kaapstad, maar wegens ziekte ging dat niet door. Vlak voor de race moest hij afzeggen. ,,Heel zuur, want we waren net terug van trainingskamp in Namibië en ik had het gevoel dat ik heel erg sterk was. Misschien wel sterker dan ooit. Het was dus heel lastig om de beslissing te maken om er niet te starten, maar wel de juiste.”

Inmiddels is Van der Stel weer helemaal hersteld en stond hij gisteren dus in Lievin aan de start. Zijn kwalificatie won hij, waardoor hij zich rechtstreeks plaatste voor de finale. Daar zwom hij prima, op de fiets reed hij zich naar voren in de kopgroep, maar tijdens de laatste wissel verloor hij weer wat tijd en ook plaatsen. ,,Heel veel jongens liepen op blote voeten, dus konden sneller wisselen. Dat heb ik bewust niet gedaan, omdat ik dat risico niet wilde lopen met het oog op aankomende week. Ik heb met het ‘koppie’ geracet. Ik heb er geen spijt van dat ik mijn schoenen heb aangetrokken. Alleen de afstand is wel te kort om zo’n gaatje dan nog dicht te lopen.”

Dat probleem zal Van der Stel volgende week in Abu Dhabi niet hebben. Het is overigens nog onzeker of hij ook individueel start – hij staat op de wachtlijst dus is het voorlopig even afwachten of er andere triatleten zijn die zich onverhoopt afmelden – maar bij de Mixed Team Relay komt hij sowieso in actie. En dat gaat belangrijk worden, want dit is het jaar dat het Nederlandse viertal (in essentie Maya Kingma, Rachel Klamer, Jorik van Egdom en dus Marco van der Stel, red.) zich moet kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2020. ,,Dit is het jaar dat het moet gebeuren. Eindelijk. Ik heb er zin in. Spanning, daar heb ik eigenlijk niet zo heel snel last van. Ik ben altijd redelijk relaxed.”