Vandaag vond in het noorden van Frankrij, in Lievin om precies te zijn, een bijzondere opener van het ETU European Cup seizoen plaats: de indoor triathlon van Lievin. Nederland is goed vertegenwoordigd met zeven heren en drie vrouwen bij de elite.

De Franse organisator heeft groots uitgepakt. De seizoensopener vond plaats in een stadion waar 4500 toeschouwers terecht kunnen. In het midden van de arena is een zwembad van 25 meter gebouwd. Een deel van de atletiekpiste is verbouwd tot wielerbaan, inclusief bescherming langs de bochten. De races waren superkort en intensief. In elke race moesten de triatleten 150 meter zwemmen, 3 km fietsen en 1 km lopen.

(tekst gaat verder onder de foto)

De atleten zijn aan elkaar gewaagd bij het zwemmen (Foto: 3athlon.nl).

In de middag en avond streden de vrouwen in drie en de heren in vijf verschillende voorrondes voor een plek in de halve finales en de finales later vanavond. Degenen die zich niet gelijk kwalificeerden kregen bij zogenoemde ‘repechages’ een tweede kans om een plek in de (halve) finales te veroveren.

Bij de heren wist Marco van der Stel zijn ronde te winnen en zo als enige meteen een plek in de halve finale te bemachtigen. Youri Keulen, Lars van der Knaap, Stijn Jansen, Menno Koolhaas, Pim Venderbosch en Jesse Cuijpers (bij de junioren, red.) haalden de semi-finales niet via de eerste kwalificatieronde en mochten het later nog eens proberen. De herkansing pakte voor Youri Keulen (1e), Menno Koolhaas (2e) en Stijn Jansen (2e in andere ronde) goed uit. Zij kwalificeerden zich hiermee voor de halve finales. Even later werd echter bekend dat Jansen gediskwalificeerd werd en dus toch niet door ging naar de halve finale. Daardoor ging Venderbosch toch nog door naar de halve finale.

Quinty Schoens (oranje helm) rijdt een tactische race. (Foto: 3athlon.nl).

De elite dames openden vandaag ook hun seizoen. Doordat er minder dames aan de start stonden waren de kwalificatierondes van de vrouwen gelijk de halve finales, maar net als de heren wel met een herkansingsronde. Met een wedstrijdronde minder moesten de dames wel als eerste of tweede eindigen om verder te kunnen. Quinty Schoens deed precies dat en finishte tweede in haar ronde. Deborah Wissink en Rani Skrabanja krijgen later vanavond een tweede kans om alsnog de finales te halen.