Het zal je maar gebeuren: je denkt een race te winnen maar wordt uiteindelijk gediskwalificeerd. Stijn Jansen dacht vandaag bij de Lievin ETU Indoor Triathlon European Cup de winst van de herkansingsronde te pakken, en daarmee een plaats in de halve finale veilig te stellen, maar bleek een ronde te weinig gefietst te hebben. Vijf andere Nederlandse triatleten zijn wel door naar de volgende ronde.

Jansen haalde in de eerste kwalificatieronde zijn niveau niet. ,,Ik was slecht in de eerste ronde en kwam als laatste het water uit. Daardoor heb ik ook alleen gefietst.” Hij werd uiteindelijk achtste in deze ronde en plaatste zich nog niet voor de halve finales.

Jansen kreeg samen met de andere atleten die zich niet geplaatst hadden een tweede kans om zich alsnog te kwalificeren. ,,Ik had me opgepept voor de tweede ronde en zat er goed bij. We reden met een grote groep rond toen er met een bel werd aangegeven dat we de laatste ronde in reden. Dit bleek alleen niet voor ons, maar voor de twee koplopers die 50 meter achter ons (maar een ronde voor, red.) reden. Er werd dus verkeerd aangegeven dat we de laatste ronde in reden. Ze hadden dit pas zo moeten doen als de twee andere atleten ons ook echt ingehaald hadden.” Niets vermoedend ging Jansen de tweede wissel in en liep naar een gedeelde eerste plaats, welke uiteindelijk als tweede gewaardeerd werd. ,,Het lopen ging lekker en ik kon redelijk makkelijk naar een gedeelde winst lopen.”

Later hoorde Jansen dus dat hij gediskwalificeerd werd. De reden: er blijkt een ronde te weinig gefietst. De drie kilometer fietsen bestaat uit maar liefst 15 rondes van 200 meter. ,,Natuurlijk moet je zelf ook tellen, maar dat is met vijftien ronden toch niet te doen? Helemaal als er dan aangegeven wordt dat je de laatste ronde in gaat.” Dat het verwarrend was is duidelijk: acht atleten werden gediskwalificeerd. ,,We hebben protest ingediend bij de jury. Ondanks dat het gewoon duidelijk te zien was dat het fout werd aangegeven, wilde de jury niet tegen de beslissing in. Het is één grote maffia.”

Voor Jansen betekent dit dat zijn race in Lievin over is. Quinty Schoens, Marco van der Stel, Youri Keulen, Menno Koolhaas en Pim Venderbosch komen later vanavond nog wel in actie. Die laatste heeft zijn plek in de halve finale te danken aan de diskwalificatie van de acht atleten in de ronde van Jansen.