Na een dag vol indoor races in het Franse Lievin, waren er uiteindelijk drie Nederlandse triatleten die zich hadden gekwalificeerd voor de A-finales: Marco van der Stel, Quinty Schoens en Rani Skrabanja. Die finales werden zojuist afgewerkt, maar leverde helaas geen Nederlandse medailles op.

Schoens wist zich eerder vandaag gelijk te plaatsen voor de A-finales, terwijl Skrabanja zich in de herkansingsronde alsnog voor de A-finale wist te kwalificeren. Beide dames kwamen in de finale vooraan in het veld het water uit, maar werden halverwege het fietsonderdeel tot achtervolgen gedwongen door een demarrage van de Britse Thomas. Toch ontstond er bij het lopen weer een kopgroepje en uiteindelijk wist de Duitse Nina Eim de eindsprint te winnen. Schoens werd uiteindelijk achtste en Skrabanja twaalfde.

Van der Stel was de enige Nederlander die zich wist te plaatsen voor de A-finale bij de heren. Na het zwemonderdeel wist hij zich bij het fietsen zeer tactisch steeds verder naar voren te werken in het peloton. Hij kon als tweede zijn fiets parkeren, maar het was de Brit Chris Perham die er met een splijtende demarrage vandoor ging. Hij liep al snel het hele veld op meters achterstand en won de race. Van der Stel kwam 15 tellen later over de meet, op een negende positie. Van der Stel wilde na de race meteen uitfietsen en zo snel mogelijk naar bed omdat hij binnenkort doorreist naar Abu Dhabi en was daarom niet in de gelegenheid om te reageren.

Youri Keulen miste kwalificatie voor de A-finale, maar won wél de B-finale bij de heren. Na een minder goede start en eerste wissel stapte hij als laatste op de fiets. Tactisch reed hij een slimme finale. Aan het einde van het fietsen kwamen alle twaalf atleten weer samen, maar het was Keulen die als eerste de wisselzone binnen liep. De wissel was zo razendsnel dat geen van de heren schoenen aan deed. Keulen leek hier kort over te twijfelen, maar liep snel mee. Al snel liep hij vooraan mee en wist hij uiteindelijk de eindsprint overtuigend te winnen. Keulen was buiten zinnen met zijn overwinning: ,,Mijn god, wat een dag! Dit is mijn beste uitslag in een ETU race ooit.” Keulen is ook enthousiast over het race-format: ,,Dit is de toekomst van de triathlon: er gebeurt zo veel in korte tijd, het publiek vindt het echt geweldig.”

(tekst gaat verder onder de foto)

Keulen vlak na zijn winst voor de Franse camera’s (Foto: 3athlon.nl).

In de B-finale van de dames wist Wissink net als Keulen als eerste de tweede wissel te bereiken. Zij trok echter wel haar schoenen aan en verloor gelijk drie plekken. Ook de dames achter haar liepen flink door, waardoor ze als negende finishte, op 15 tellen van de Franse winnares Julie Iemmolo.