Zondagmiddag sleepte Daan Schouten – die eerder deze week vertelde over zijn nieuwe team – de overwinning binnen van Cross Duathlon Maastricht. Met een tijd van 1:26:41 bleef hij onder andere Niels Boon (+3:05) en de Belgische Kenny Kleijnen (+3:13) voor, die respectievelijk tweede en derde werden. De wedstrijd vond plaats over zeven kilometer lopen, 22 kilometer mountainbiken en 2,5 kilometer lopen met in totaal 1040 hoogtemeters. We spraken met Schouten na de finish.

,,Het ging vrij goed”, omschrijft de 24-jarige atleet zijn race nuchter. ,,De eerste run liep ik op de tweede plek achter een jongen die uit de atletiek komt, Jorrit van der Raadt. Hij liep de eerste ronde best wel hard weg, maar in de tweede ronde was hij veel minder uitgelopen en ik voelde mij eigenlijk wel sterk worden. In de eerste klim naar boven op de fiets zat ik er al gelijk bij en had ik het gat gedacht.”

De koppositie beviel goed en zo kwam Schouten steeds beter in zijn element. ,,Ik voelde mij sterk en kon mooi constant rijden zonder over de limiet te gaan. De laatste run ging ook wel vrij soepel. Ik had echt nog energie over en kon de laatste run nog best wel goed lopen zonder dat ik echt heel erg verkrampt was of vermoeid.” Dit goede gevoel werd beloond met een mooie eindtijd: ,,Uiteindelijk was ik onder dezelfde omstandigheden qua weer 40 seconden sneller dan vorig jaar, daar ben ik heel blij mee. Ik ben zelfs voor de snelste duo’s gebleven.”

,,Het geeft een goed gevoel dat ik wel een stukje sterker ben dan vorig jaar, zonder dat ik daar echt heel veel ‘effort’ voor heb gedaan eigenlijk. Ik ben heel tevreden en heel blij.” Daarbij vormt het de perfecte start bij een nieuw team: ,,Mooi dat ik bij Team4Talent gelijk kan binnenkomen met een overwinning.”

Dames
Bij de dames ging de winst naar mountainbikester Sophie von Berswordt-Wallraf in een tijd van 1:46:54. Het zilver claimde Floor van den Brand, die op 1:06 minuut van de winnares over de streep kwam. Claudia Striekwold nam het brons mee naar huis (+10:19). Tijdens het lopen was het nog Van den Brand die de hoofdrol naar zich toetrok, echter bleek zij niet opgewassen tegen de kracht die Von Berswordt-Wallraf op de pedalen over wist te brengen. Het was dan ook in het zadel waar de uiteindelijke winnares het verschil maakte, waarna Van den Brand onvoldoende tijd had om het gat in het afsluitende looponderdeel te dichten.