Altijd leuk als er nieuwe onderdelen op de triathlonkalender verschijnen. Zo heeft de organisatie van Triathlon Leiderdorp dit jaar voor ieder wel wat wils. Op 11 augustus zal er namelijk, behalve de oude vertrouwde Sprint- en Olympische afstand, ook een Ploegentijdrit, Stayer Sprint en Super Sprint voor de jeugd plaatsvinden. Met dit volle programma belooft het wederom een gezellige, drukke en sportieve dag te worden. Nu is gezelligheid natuurlijk heel belangrijk, maar misschien nog wel leuker is het supersnelle fietsparcours over de volledig afgezette N-weg.

Dat is in ieder geval zeker het geval als we het aan de coördinator van deze mooie route, Danny van Dam, vragen: ,,Van het fietsparcours in Leiderdorp worden veel atleten enthousiast. Dit komt onder andere doordat het – op de korte aanlooproute na – een volledig afgesloten parcours is; en ook nog eens kaarsrecht en bijna helemaal vlak. Het vindt plaats op de provinciale weg: daar ligt ideaal asfalt en het is een brede weg met weinig bochten. Als je daar fietst kun je vrijuit rijden, zonder na te denken over andere weggebruikers. Vooral ook leuk voor mensen die van tijdrijden houden, daar leent deze weg zich uitstekend voor.”

Daarnaast maakt Leiderdorp met de Stayer Sprint het fietsen in een peloton toegankelijk voor iedereen. ,,Dit is één van de weinige stayerwedstrijden in Nederland die toegankelijk is voor niet-divisie leden. Leuk dus voor atleten die deze manier van racen toch eens mee willen maken”, aldus Van Dam.

Uitgebreid programma: Ploegentijdrit, Stayer Sprint & Super Sprint (jeugd)
Het programma is sinds dit jaar dus uitgebreid met drie nieuwe onderdelen: de Ploegentijdrit, Stayer Sprint en Super Sprint (jeugd): tijdens de ploegentijdrit heb je als atleet de kans om over het snelle fietsparcours van Leiderdorp te vlammen in een groepje van minimaal drie of maximaal vijf renners. De ploegentijdrit gaat over een afstand van 40 kilometer en vindt – net als de andere races – plaats op een afgezette N445. De Stayer Sprint wordt een extra spectaculaire Sprint Triathlon, omdat er dus gestayerd mag worden. Kortom een korte afstand zoals deze hoort; met de snelheid, spanning en tactiek van het rijden in een groep. Het is zorgen dat je na het zwemmen aansluiting hebt met een groepje, samenwerken en dan alles geven in een spannend looponderdeel. Extra leuk aan dit onderdeel is dat dit niet vaak in Nederland wordt georganiseerd, maar je in Leiderdorp dus wél de kans krijgt om dit te ervaren.

Tot slot is dus ook de Super Sprint (jeugd) nieuw. Speciaal voor de jonge deelnemers wordt er een korte race georganiseerd: 300 meter zwemmen, 10 kilometer fietsen en 2,5 kilometer lopen. Dit zorgt geheid voor een leuke en snelle race, maar is zeker ook een mooie manier om jonge triatleten enthousiast te krijgen voor de sport.

Inschrijven voor de Triathlon Leiderdorp, ongeacht de discipline, kan via de website van het evenement.