Voetbalfans weten hoe lastig het is om de gezichten binnen een voetbalteam – vooral als het om een wereldclub met allemaal vedettes gaat – één kant op te krijgen. Circa dertig spelers, allemaal grootverdieners in het geval van zo’n topploeg, willen maar één ding: één van de elf basisplaatsen. Veel draait dus om het gemotiveerd houden van de spelers en dat is precies waar niemand minder dan Jan Frodeno onlangs een rol in heeft gespeeld bij de Engelse topploeg Liverpool FC.

Terwijl Frodeno zich aan het voorbereiden was op zijn laatste profwedstrijd – het WK in Nice – reisde hij ook naar het Zwarte Woud, waar op dat moment de ploeg van Jürgen Klopp een trainingskamp belegde en bezig was met het zogenaamde ‘Liverpool Reloaded’ project. Bij dat project werd een nieuwe vorm aan de ploeg gegeven, die kort daarvoor nog was verrijkt met allerlei nieuwe aanwinsten. Tijdens het trainingskamp gaf Frodeno een speech ten overstaan van de selectie.

Frodeno was uitgenodigd om de voetballers te vertellen over zijn loopbaan vol met overwinningen en de toewijding die nodig is om zolang aan de top te staan. Hij vertelde onder andere over het pushen van je lichaam, het opzoeken van de grenzen en de weerstand die je moet kunnen bieden aan je eigen lichaam wanneer de vermoeidheid optreedt.

Het is niet de eerste keer dat Klopp topatleten uit een volkomen andere sport voor zijn ploeg zet. In het jaar dat Liverpool FC de Premier League won (2019-2020), nodigde hij bijvoorbeeld surfer Sebastian Steudtner uit.

Dit seizoen staan er vier Nederlandse selectiespelers onder contract bij Liverpool FC: Virgil van Dijk, Ki-Jana Hoever, Sepp van den Berg en Cody Gakpo.