De Spanjaard Pablo Gonzalez Dapena heeft zijn afscheid als profatleet aangekondigd: na 14 jaar houdt hij het voor gezien als topsporter. Alleen in oktober komt hij nog twee keer in actie; eerst bij Challenge Mallorca en daarna nog bij een lokalere wedstrijd op Ibiza.

Na 22 oktober is het dan ook echt gedaan met de loopbaan van Gonzalez Dapena, die wordt gezien als één van de meest succesvolle Spaanse triatleten van zijn generatie. Alleen al de afgelopen vier jaar finishte hij 21 keer binnen de top zes van een Challenge Family wedstrijd, waarvan een groot gedeelte ook op het podium.

Gonzalez Dapena vertrok in 2009 naar Hongarije om te studeren en raakte toen ook verkocht aan de triathlonsport. “Vanaf dat moment is het verhaal bekend. Het zijn veertien hele intense jaren geweest, die voorbij zijn gevlogen. Vanaf 22 oktober sluit ik dit hoofdstuk af, maar er gaat gegarandeerd een nieuwe deur binnen de triathlonwereld open. Het is tijd om alles terug te geven dat de sport mij gegeven heeft. Dank.”

Vorig jaar won Dapena Gonzalez onder andere Challenge Gdansk, maar daarna had hij veel blessureproblemen, waardoor hij niet meer serieus in actie kwam. In 2021 racete Gonzalez Dapena tijdens Challenge Daytona samen met Challenge Family CEO Jort Vlam en 3athlon hoofdredacteur Tim Moria de Pro Am Race. Die wedstrijd werd gewonnen, onder andere van teams met Rudy von Berg en Lionel Sanders.