Met een koud, nat en zelfs winterachtig weekend op komst is het niet verkeerd om je fietstrainingen lekker binnen af te werken. Of je nu op een Tacx, Wahoo, TrueBike of heel andere trainer rijdt; Zwift geeft je sowieso de mogelijkheid te kiezen uit een grote diversiteit aan ritten. Groepsritten, wedstrijden, tijdritten, intensief of juist ontspannen; de keuze is schier oneindig. Voor aankomend weekend hebben we een overzicht voor je gemaakt met een aantal van de leukste, meest populaire ritten.

Zaterdag 7:30 uur: EVO CC Badge (r) Hunting Series

Deze eerste rit is voor de vroege vogels onder ons; om 7:30 uur wordt traditiegetrouw de ‘EVO CC Badge (r) Hunting Series’ rit gereden, waar eigenlijk altijd 100+ deelnemers aan de start verschijnen. Iedere week wordt er een andere route gereden, zodat deelnemers op een leuke manier zoveel mogelijk verschillende parcoursen kunnen rijden. Het is een lekker ritje om wakker te worden; er wordt dan wel 100 kilometer gereden, maar het gemiddelde wattage ligt tussen de 1.8-2.2 watt per kilo. De route van morgen: Route Ma Poule.

Zaterdag 8:00 uur: EVO CC 160km Base Ride

Voor deze rit kun je iets langer in je bed blijven liggen, maar moet je dus wel 60 kilometer langer in het zadel blijven zitten. En je kunt je benen sowieso veel meer prikkelen, want als je in de B-categorie meerijdt, trap je gemiddeld tussen de 3.0-3.2 watt per kilo. Iets rustiger aandoen kan ook in de C-categorie, want daar ligt het gemiddelde wattage tussen de 2.5-2.7 watt per kilo. Deze groepsrit kenmerkt zich altijd door een hoge opkomst (minimaal een paar honderd rijders, red.) en veel gezelligheid in de chat.

Zaterdag 9:45 uur: Crit City Race

23.6 kilometer klinkt niet als ver, maar wel als je zo hard mogelijk moet rijden. De Crit City Race is inmiddels uitgegroeid tot een heus begrip onder Zwifters en deze wedstrijd wordt iedere dag meerdere keren geracet. Het parcours voert over een ronde van circa 2 kilometer, met één keer een steil (maar kort) klimmetje en nog een paar hele korte heuveltjes, die je zeker in de laatste rondes wel in je benen gaat voelen. Afhankelijk van je niveau kies je een categorie en na afloop vind je een heuse uitslagenlijst waarop je precies kunt zien hoe lang je over de race hebt gedaan, wat je gemiddelde wattage was en natuurlijk je klassering.

Zaterdag 12:00 uur: VO2 Max – 3 Minute

In Zwift zitten voldoende trainingen waarmee je je conditie kunt verbeteren. In deze training, die je als groep aflegt, ligt de focus op je VO2 Max. In totaal rijd je 55 minuten en daarin zitten zes soms behoorlijk pittige tempoblokken verwerkt. Twee keer rijd je drie minuten vér boven je FTP.

Zaterdag 17:00 uur: Neokyo Badge Hunt – Stage 2

Onlangs werden er nieuwe Zwift-routes in ‘Neokyo’ uitgerold en dat betekent zeker voor de ‘badge-hunters’ dat er weer gejaagd kan worden om zo snel mogelijk alle routes af te vinken. Als je geen zin hebt om dat alleen te doen, kun je aanhaken bij deze rit. De route die op het programma staat is ‘Wandering Flats’, 25.2 kilometer in totaal, inclusief 146 hoogtemeters. Je rijdt op je eigen tempo en bent niet verplicht om in een peloton te rijden. In de praktijk zie je vaak dat er veel kleinere groepjes ontstaan, die samen naar de finish rijden. Ook deze rit kan meerdere keren per dag gereden worden overigens.

Zaterdag 18:55 uur: Fierce Dragons Racing Series: Time Trial (alleen vrouwen)

Als vrouw kun je zaterdagavond helemaal los met de Fierce Dragons Racing Series, al zul je ook zó weer klaar zijn. Deze tijdrit over 3.8 kilometer is eigenlijk een volle sprint, om na afloop te kijken wie het snelst was. Een leuke uitdaging voor tussendoor!

Zaterdag 21:05 uur: 3R Flat Race

De zaterdagavond niet op de bank, maar op de trainer afsluiten? Met de 3R Flat Race ga je over 33 kilometer de strijd aan met andere Zwifters, op de ‘London Classique’ route. Ook hier geldt uiteraard weer dat je je inschrijft op basis van je eigen niveau.

Zondag 07:30 uur: Team Italy Endurance ride w/ Saverio Addante

Eerst de Zwift Kom (0.9 kilometer, 5 procent gemiddeld), dan de Volcano Kom (3.8 kilometer, 3.2 procent gemiddeld), de Epic Kom (9.5 kilometer, 4 procent gemiddeld) en als toetje nog even de Alpe du Zwift (12.0 kilometer, 8.5 procent gemiddeld). Natuurlijk ga je ook naar beneden en zitten er vlakke stukken in deze etappe, maar de ‘Four Horseman’ is een echte kuitenbijter en een prachtige rit om je zondag mee te starten. In totaal leg je 90 kilometer af en overbrug je ruim 2000 hoogtemeters. Het gemiddelde wattage ligt tussen de 2.2-2.7 watt per kilo en er zijn altijd veel deelnemers.

Zondag 07:55 uur: No Pain No Gain Endurance Racing Series

Voor deze race gaan we terug naar het korte rondje van Downtown Dolphin (circa 2 kilometer) en dus leg je over 88.2 kilometer een bijna ontelbare hoeveelheid rondjes af. Ieder rondje kom je dat klimmetje weer tegen, dus ook deze wedstrijd is voor de echte doorzetters. Racen kan op je eigen niveau.

Zondag 11:20 uur: Arise

Deze groepstraining van 52 minuten combineert korte, maar pittige sprintjes van dertig seconden met langere tempoblokken van net onder je FTP. Na afloop voel je gegarandeerd dat je iets gedaan hebt.

Zondag 13:00 uur: DIRT XLR Xtra Long Ride

Deze wekelijkse rit duurt twee uur en gaat lekker easy. Het wattage schommelt tussen de 1.5-2.0 watt per kilo en dus is er sprake van een lekker ontspannen duurritje. Zware trainingsweek nog even afsluiten met een actief herstel? Dan is dit de rit voor jou!

Zondag 13:30 uur: Ride with Pride

Een half uurtje later kun je meedoen aan de Ride with Pride. Daar ligt het wattage nog iets lager, dus dit is echt pure ontspanning. De rit is – de naam zegt het al – bedoeld om de ‘diversiteit’ van de LGBTQI+ community te vieren. Verwacht tijdens het rijden dus vooral veel activiteit in de chat.

Zondag 17:30 uur: Duathlon Race Series

Het weekend kun je eventueel afsluiten met de Duathlon Race Series: een race over iets minder dan 46 kilometer, over het korte Volcano Circuit CCW parcours. Afhankelijk van de categorie waar je je voor inschrijft, wordt dit met het mes tussen de tanden en extra leuk; bij deze race kom je gegarandeerd veel triatleten en natuurlijk duatleten tegen.