Het triathlonseizoen staat op het punt aan te breken en langzaamaan zullen veel triatleten zich op gaan maken voor hun eerste wedstrijd. Hoe zijn de atleten de winter doorgekomen? En waar zullen zij zich komend seizoen op richten? Victor Goené heeft zijn trainingsomvang enorm verhoogd en hoopt daar komend seizoen de vruchten van te plukken.

Afgelopen seizoen kende een tragische afloop voor Goené. Terwijl hij in training was voor het Europees Cross Kampioenschap, werd hij tijdens een fietstraining door een auto geschept en brak zijn kaak op twee plaatsen. ,,Ik zou deelnemen aan het EK Cross Triathlon en EK Cross Duathlon eind oktober, maar dat kon ik na die aanrijding vergeten. Ik ben uiteindelijk eerder begonnen met mijn rustperiode en heb in november de trainingen weer opgepakt.”

Nieuwe trainingsomgeving
In november veranderde er een hoop voor Goené, die zich aansloot bij het team iQsquare en naar Hillegom verhuisde om met een aantal andere atleten van het team samen te wonen. Inmiddels is de teamwoning in Hillegom opgeheven en sinds vorige week woont Goené weer bij zijn ouders. ,,Ik vind het jammer dat het voorbij is, want ik had het erg naar mijn zin”, vertelt Goené over de drie maanden die hij in Hillegom verbleef. ,,Het was gezellig en leuk om met andere atleten te wonen die ook veel voor de sport doen. Om 5 uur opstaan voor de zwemtraining is makkelijker als je dat met zijn allen doet.”

Vroeg opstaan voor een zwemtraining was de afgelopen maanden eerder regel dan uitzondering. In plaats van 3-4 uur heeft Goené de afgelopen maanden 9-10 uur in de week gezwommen. ,,Het zwemmen is het onderdeel waar ik mezelf deze winter het meest op heb gefocust. In wedstrijden verloor ik vaak veel tijd op het zwemmen, dus ik wist dat ik daar echt aan moest werken”, vertelt Goené. ,,Mijn techniek is al flink verbeterd. In de training merk ik dat ik enorme stappen heb gezet. Waar ik de anderen eerst niet bij kon houden, zwemmen ze nu in mijn benen. Ik hoop dat ik voortaan met de eerste groep uit het water kan komen, zodat ik minder energie hoef te verspillen op de fiets en ik heel fris aan het lopen kan beginnen.”

(tekst gaat verder onder foto)

Vanaf komend seizoen zal Goené tussen de elite strijden. (Foto: aangeleverd)

Overstap naar elite
Niet alleen het aantal uren dat Goené in het zwembad ligt zijn toegenomen. Zijn totale aantal trainingsuren is van 15 uur naar 25 uur in de week gestegen. ,,De eerste twee weken was dat zwaar, maar inmiddels is het prima te doen”, laat Goené weten. ,,Ik maak dit seizoen de overstap naar de elite en moet de Olympische Afstand dus goed kunnen volbrengen. Ik heb veel omvang gemaakt zodat ik die 10 kilometer aan het einde straks echt hard kan lopen en niet met een enorm verval kom te zitten.”

Die langere afstand is iets waar Goené naar uitkijkt. ,,Ik heb er wel zin in. Het betekent meer fietsen, dus dat vind ik leuk en ik denk dat de langere afstand uiteindelijk in mijn voordeel werkt.” Maar voor het zover is, gaat Goené eerst nog drie weken op trainingsstage in Monte Gordo, Portugal, met onder andere voormalig iQsquare-huisgenoten Boy van West en Tim de Braber. Op dit moment zit hij daar zelfs al. ,,Ook daar zal ik veel omvang maken en vermogen creëren. Mijn eerste triathlon zal pas ergens in mei of april zijn, dus voor wedstrijdspecifieke training is het nu nog te vroeg”, legt Goené uit. ,,Over een maandje zal het aantal trainingsuren wat afnemen en de intensiteit toenemen.”

Met welke wedstrijd Goené zijn seizoen zal openen weet hij nog niet precies, maar hij zal in ieder geval zijn opwachting maken bij de Eredivisiewedstrijden, T3 series en twee Xterra’s. ,,En aan het einde van het seizoen wil ik misschien ook nog bij een aantal Europa Cups bij de elite starten om ervaring op te doen. Komend seizoen wordt een jaar om vooral van te leren. Ik ga mijn best doen en zie wel hoe het uitpakt.”