Zonder Nederlandse vrouwen aan de start en met een watertemperatuur van 30 (!) graden, heeft de Deense Alberte Kjaer zojuist haar eerste World Triathlon Cup-podium gepakt. Dat deed ze ook maar meteen op de best mogelijke manier, door de World Triathlon Cup in het Mexicaanse Huatulco te winnen. Kirsten Kasper moest sprinten: de Amerikaanse bleef daarmee net voor de Oostenrijkse Lisa Perterer, die respectievelijk dus tweede en derde werden.

Meteen vanaf de start was het een spannende race; Kasper kwam als eerste uit het water, met elf atleten binnen zes seconden. Die kopgroep werd in de eerste ronde van het fietsen groter en groeide uit tot twintig dames, terwijl er in de daaropvolgende kilometers juist weer vier dames aansluiting verloren. In de tweede wisselzone zaten er dan ook zestien dames bij elkaar en zou de afsluitende vijf kilometer hardlopen allesbeslissend worden.

Pedersen, Perterer, Kasper en ook de Canadese Amelie Kretz kwamen al snel als viertal bij elkaar te lopen. Pedersen had duidelijk het hoogste looptempo en liep vervolgens redelijk ‘gemakkelijk’ naar de eindzege in een tijd van 1:00:24 uur. Terwijl Kretz in de slotfase juist haar aansluiting verloor – en nog werd ingehaald door Elizabeth Bravo (Equador, red.) – waren het Kasper en Perterer die om het zilver en brons moesten sprinten. Kasper finishte in 1:00:36 uur, Perterer in 1:00:37 uur.

Er stonden geen Nederlandse dames aan de start. Vandaag komt Donald Hillebregt als enige Nederlandse man in actie. Hij strijdt voor zijn laatste kans om binnen de top 140 op de wereldranglijst te komen. Daarvoor moet hij in Mexico top 17 finishen.