Alsof het zo moest zijn, lukte het Yvonne van Vlerken vanochtend niet om uit te slapen. Haar daaropvolgende ontbijt viel ook al een beetje tegen. Eigenlijk past het heel goed binnen het plaatje van dit weekend. Gisteren stond de triatlete namelijk aan de start van Ironman 70.3 Kraichgau, ze pakte daar het brons, maar haar wedstrijd ‘viel een beetje tegen’.

,,Ik ging naar Duitsland met het idee dat het hoogst haalbare zilver was”, blikt Van Vlerken een dag later terug op de race. ,,Laura Philipp is bijna niet te verslaan. Ze is jong, snel en ze doet het geweldig. De jaren dat ik haar zomaar kan verslaan, zijn voorbij.” Van Vlerken slaat de spijker op de kop. Philipp won de wedstrijd in een tijd van 4:20:50. Van Vlerken werd derde en had bijna een kwartier langer nodig voor de race. De Nederlandse finishte in een tijd van 4:34:58. Dat Daniela Saemmler daar nog tussen zat en het zilver pakte met 4:31:16, was de grootste teleurstelling.

Super gezwommen

,,Ik startte de wedstrijd geweldig. Het zwemmen ging echt super”, aldus Van Vlerken. ,,Het was een zwemonderdeel zonder wetsuit en ik kon meezwemmen met meiden die normaal sneller uit het water komen. Dat gaf een heel fijn gevoel. Ik merkte de laatste tijd al, aan mijn zwemtrainingen in het zwembad, dat ik grote stappen heb gemaakt. Daar zwem ik de sterren van de hemel, maar tijdens wedstrijden kwam dat er nog niet uit. Tot nu dus. Ik zwom nu zelfs sneller dan de keren dat ik in Kraichgau meedeed en mét wetsuit zwom. Laten we voortaan vaker zonder wetsuit zwemmen”, grapt ze nog even na.

Tijdens het fietsen ging de race voor Van Vlerken ook nog prima. ,,Philipp moest ik al snel laten gaan. Haar tempo is zo hoog, gewoon niet normaal. Maar ik heb het grootste gedeelte met Saemmler samen gefietst. Dat was voor mij ook wel prettig, want ik ben het gewend om deze wedstrijd alleen te fietsen en Saemmler fietst ook gewoon als ‘een raketje’. Het fietsonderdeel ging nu een stuk sneller voorbij dan ik gewend ben.”

Verschrikkelijke benen

Maar tijdens het looponderdeel ging het mis. Overigens is ‘mis’ in dit geval lichtelijk overdreven, want Van Vlerken eindigde dus nog steeds als derde, maar ze had op iets meer gehoopt. ,,Maar ik had mijn loopbenen helaas niet bij me. In het begin ging het nog wel, ik moet altijd een beetje inkomen, maar daarna was het zo zwaar. Saemmler zag ik eerst nog op twintig seconden voor me lopen, maar ik kon er gewoon niet bij komen. Mijn benen waren echt verschrikkelijk.”

Hoe het kwam dat Van Vlerken er niet lekker in kwam tijdens het lopen, weet ze niet zo goed. Wellicht heeft het nog te maken met Ironman Lanzarote waar ze een week eerder aan deelnam, maar waar ze vroegtijdig uitstapte. Ze fietste er 170 kilometer zonder voeding binnen te kunnen houden en gaf er toen de brui aan. ,,Maar ik heb dus wel 6.5 uur op wedstrijdtempo geracet. Normaal herstel ik snel, maar de afgelopen week voelde ik mijn benen constant. Soms heb je dat wel eens.”

‘Happy’ met podium

Is Van Vlerken nu teleurgesteld met haar derde plaats. ,,Nee hoor, die tijd heb ik wel een beetje gehad. Zolang ik op het podium sta, ben ik happy. Natuurlijk probeer ik altijd te winnen, maar soms weet je gewoon dat iemand sneller is.”

Over twee weken start Van Vlerken tijdens Challenge Heillbron. Haar volgende grote wedstrijden zijn Challenge Roth, Ironman Maastricht en Challenge Almere-Amsterdam. ,,Voor mij allemaal even belangrijke wedstrijden. Ik ben ook niet het type triatleet dat echt kan pieken rond één wedstrijd. Ik ben meestal maandenlang in vorm, maar dan rond 95 procent van mijn kunnen.”

(tekst gaat onder foto verder)

Vorig jaar piekte Yvonne van Vlerken wel met als hoogtepunt haar Europese titel in Almere. (Foto: (c) José Louis Hourcade)

Vorig jaar had Van Vlerken wel zo’n piekmoment. Binnen een maand won ze Challenge Almere-Amsterdam en Ironman Barcelona. ,,Dat was voor het eerst in de 18 jaar dat ik aan triathlon doe, dat ik dat meemaak. Ik weet niet zo goed of ik het fijn vind. Want weet je, ik ben dan helemaal aan het hyperen. Ik moest allerlei homeopatische dingen nemen om rustig te blijven. Maar oké, daarentegen zat ik dus wel in een mega flow.”

Age group

Naast de prestatie van Yvonne van Vlerken sprong ook het resultaat van age grouper Roy Lagerburg in het oog. De Nederlander was de snelste niet-pro in een tijd van 4:15:18 en werd daarmee 16e overall.