Er was hoop op een podiumplaats en misschien zelfs meer, maar Diede Diederiks heeft zojuist tijdens Ironman 70.3 Kraichgau noodgedwongen een buiging moeten maken voor een aantal wereldtoppers. Niet dat Diederiks zelf niet goed was, ze liep ontzettend sterk naar een mooie vierde plaats, maar een aantal vrouwen was nu eenmaal flink sneller en dat zorgde ervoor dat Diederiks ondanks een goede prestatie ver van een uiteindelijke podiumplaats vandaan bleef.

Al vrij vroeg in de wedstrijd zag het er lastig uit voor Diederiks; de Nederlandse atlete is nooit de snelste in het water, maar kwam nu als elfde terug in de wisselzone en had toen al een achterstand van vijf minuten. Die vijf minuten waren niet per se onoverbrugbaar, maar duidelijk was wel dat het gat al groot was en de opdracht om naar voren te rijden, daarmee des te moeilijker.

Ondertussen was Jessica Learmonth vooraan de wedstrijd flink aan het beuken, op ongeveer anderhalve minuut gevolgd door Laura Philipp. Als dat soort vrouwen tempo maken weet je één ding: tijd om rustig aan te doen, is er niet. Dat deed Diederiks dan ook niet en het was mooi om te zien hoe ze zich halverwege het fietsonderdeel naar een zevende plaats had opgewerkt, terwijl haar achterstand maar een klein beetje was gegroeid en nog steeds onder de zes minuten lag. In de tweede helft van het fietsonderdeel kwam daar echter meer tijd bij en terug in de wisselzone – Diederiks lag toen nog steeds zevende – gaf ze 7:36 minuut toe op Learmonth en Philipp, die op dat moment samen de wedstrijd aanvoerden.

Bij die run nam Philipp direct de leiding en die zou ze ook niet meer uit handen geven. Ondertussen was het vooral ook Diederiks die aan een mooie inhaalslag begon en langzaam maar zeker naar een vierde plaats in het veld oprukte. Zowel Philipp, Learmonth als ook Laura lagen ruim voor haar en waren dus niet meer in te halen, maar de vierde plaats werd door Diederiks op indrukwekkende wijze verzekerd.

Philipp won de wedstrijd in 4:13:12, Learmonth werd tweede in 4:19:28 en Jansen werd derde in 4:23:44. Diederiks werd uiteindelijk – net als twee jaar geleden – vierde. Zij finishte in een tijd van 4:26:38.