Nadat Niek Heldoorn zich eerder dit jaar door tweede te worden bij Ironman Nieuw-Zeeland al op geweldige wijze kwalificeerde voor het WK Ironman op Kona, heeft hij zojuist een volgend hoogtepunt bereikt: tussen een wereldveld heeft hij Ironman 70.3 Kraichgau gewonnen en daarmee ook een slot voor het WK Ironman 70.3, dat eind dit jaar in Taupo plaatsvindt, te pakken. Voor de zoveelste keer toont Heldoorn daarmee het talent en de potentie die hij heeft.

Tijdens het zwemmen liep Heldoorn, toch wel enigszins verrassend, nog tegen een achterstand op. Toen de Nederlander als negende uit het water klom, had hij een minuutje goed te maken op onder andere Justus Nieschlag, Joshua Lewis, Jannik Schaufler, Valentin Wernz en Nils Lorenz. Niet dat Heldoorn dat op de fiets meteen deed, want zeker in de eerste kilometers reed hij echt zijn eigen race en liet hij zich niet verleiden om het gat direct te dichten.

Sterker nog; het tegenovergestelde gebeurde. Heldoorn handhaafde zijn positie wel, maar zag zijn achterstand gedurende de eerste helft van het fietsonderdeel oplopen tot bijna drie minuten en daarmee leek het – in ieder geval voor supporters – bijna onmogelijk dat Heldoorn nog naar een overwinning zou snellen. Toch liet hij zich toen nog steeds niet gek maken en toen kwam ook het kantelpunt: gedurende de tweede helft van het fietsonderdeel begon Heldoorn mannen in te halen en tijd goed te maken. Terug in T2 lag hij al derde en lagen alleen Nathan Guerbeur (+1:35) en Joshua Lewis (+0:29) nog voor hem.

Tijdens de run duurde dat niet lang, want Heldoorn vloog uit T2 en haalde de mannen voor hem al binnen drie kilometer in. Lang konden ze niet aanhaken, want ook al werd de voorsprong van Heldoorn niet meteen veel groter, pakte hij per kilometer wel steeds een paar seconden tijdwinst. Ondertussen was het Nieschlag die achter Heldoorn het beste standhield en oprukte naar een tweede plaats. Toch bleef het gat tussen beide mannen steeds rond de minuut schommelen en dus stevende Heldoorn af naar een prachtige overwinning.

Heldoorn won de race in een tijd van 3:50:13. Nieschlag werd tweede in 3:51:11 en Jonas Hoffmann werd derde in 3:52:45.

Namens Nederland stond ook Thomas Cremers aan de start. Hij werd mooi tiende in 3:57:59.