Het is een wedstrijd die traditiegetrouw goed wordt gevonden door Nederlandse atleten en aankomend weekend is dat niet anders: Challenge Walchsee wordt ongetwijfeld weer een spektakel en met Diede Diederiks aan de start, staat er meteen ook een Nederlandse favoriet voor de eindzege.

Diederiks kent tot nu toe al een geweldig seizoen, met als hoogtepunt haar tweede plaats bij Ironman Zuid-Afrika, waarmee ze zich verzekerde van een slot voor het WK Ironman in Nice, dat later dit jaar plaatsvindt. Aankomend weekend hoeft ze maar de helft van dat werk te verrichten, want Challenge Walchsee is een Middle Distance en gaat dus over 1.9 kilometer zwemmen, 90 kilometer fietsen en 21.1 kilometer hardlopen. Een makkelijk parcours is het niet, waarbij vooral het fietsparcours wordt gekenmerkt door steile beklimmingen en uitdagende afdalingen.

In totaal gaan er twintig professionele triatletes van start. Als grootste favorieten worden de Zwitserse Julia Derron – die bezig is met haar voorbereiding op de Olympische Spelen – en Diede Diederiks genoemd. Daarnaast tipt Challenge Family ook Anna Pabinger om in de gaten te houden; een Oostenrijkse atlete die onlangs vijfde werd bij Challenge St. Pölten.

Dat Diederiks in Walchsee van start gaat, betekent meteen ook dat ze niet haar Europese titel Middle Distance zal verdedigen die ze vorig jaar in Menen won. Aankomend weekend vindt die wedstrijd plaats in het Portugese Coimbra, als onderdeel van het EK Multisports.