Wouter Dijkshoorn sleepte zojuist een nette zevende plaats binnen tijdens het WK Cross Duathlon in Targu Mures, Roemenië. Hij leverde daarmee de beste Nederlandse prestatie bij de elite atleten. In de categorie U23, gooide Timo Feenstra, die richting een vijfde plek liep, de hoogste ogen. De Belgische Thibaut de Smet legde beslag op het eremetaal, zowel in de categorie U23 als bij de elite.

Het was De Smet die meteen goed van start ging en een prettige buffer voor zichzelf creëerde voor het fietsonderdeel. Twaalf seconden voor zijn snelste achtervolger – de eveneens Belgische Sebastien Carabin – sprong De Smet in het zadel. Dijkshoorn was de snelste Nederlandse elite atleet die zijn fiets bereikte. Hij wisselde als negende overall, op 1:40 minuut van de snelste man. Feenstra lag er met een vijfde plaats op dit punt het beste voor in de categorie U23; de elite meegerekend bevond hij zich in T1 op een elfde plaats.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Tijdens het fietsen breidde De Smet zijn voorsprong verder uit en kwam Carabin – die tweede lag – op ruim twee minuten achterstand te staan. Ook Dijkshoorn trapte het gaspedaal in tijdens het fietsen. Zo baande hij zich een weg naar voren toe en wist hij verschillende atleten in te halen. Bij aankomst in T2 lag Dijkhoorn op een zevende plaats (+6:44). Feenstra wisselde als vijfde atleet in de categorie U23 – veertiende overall – en lag op dit punt 12:02 minuut achter de eerste man.

De Smet liet tijdens het laatste looponderdeel niemand meer terug in zijn buurt komen en zo stierde de Belg op de zege af. Het podium was compleet met Carabin, die tweede werd (+1:47), en de Italiaanse Alessandro Saravalle, die beslag legde op het brons (+4:05). Dijkshoorn liep nog zo’n vijftien seconden van zijn achterstand dicht en behield zo zijn zevende plek. Ondertussen wist Feenstra een vijfde plaats in de categorie U23 te pakken (+13:53).

Andere Nederlandse mannen die vandaag van start gingen, waren Joep Staps, die negende werd (+9:58) en Quirijn Waaijenberg, die in de categorie U23 als zevende over de streep kwam (+17:35).