Dirk Wijnalda en Eva Janssen verschenen vandaag als eerste aan de finish van de kwart afstand bij Triathlon Rutbeek in Enschede. Wijnalda wist daarmee onder andere Han Peter Lucas (+1:50) en Klaus Schlueter (+2:11) – die het podium compleet maakten – voor te blijven. Bij de dames finishte Renate Post als tweede, op 2:27 minuut afstand van de winnares. Achter haar passeerde Janet ten Kate als derde de finishboog (+10:25).

Mannenrace Kwart 
Zoals vaker begon Wijnalda zijn dag met enige achterstand na het zwemmen; op 1:38 minuut afstand van de leider klom hij als vijfde aan wal. Dit wist hij op de fiets al grotendeels recht te zetten en maakte hij tijdens het lopen af. In de afsluitende tien kilometer liep Wijnalda concurrent Schlueter voorbij en zo kwam hij aan de leiding. Dit hield hij vast tot de medailles in zicht kwamen en hij deze dus als eerste kreeg omgehangen (1:51:19).

Vrouwenrace Kwart
Anders dan in het geval van Wijnalda, begon Janssen haar dag voortvarend: als eerste vrouw ruilde zij haar wetsuit om voor de fiets. Met ruim veertig seconden voorsprong op de achtervolgende vrouw, was zij op dit eerste onderdeel overduidelijk de sterkste. Op de fiets was deze rol echter aan Post besteed; zij haalde Janssen bij, nam over en hing haar fiets uiteindelijk 45 seconden eerder terug in de wissel. Deze marge bleek tijdens het lopen onvoldoende om Janssen voor te blijven. Zo was het Janssen die op de hoogste trede van het podium plaats mocht nemen.

1/3e triathlon: Daan Schouten en Marlene de Boer
1/3e triathlons in Nederland zijn op één hand te tellen; wellicht dat dit het winnen extra speciaal maakt. Daan Schouten en Marlene de Boer zullen het weten, want zij wonnen vandaag deze bijzondere afstand in Enschede. In 2:40:52: kwam bij de mannen Schouten als eerste over de finishlijn. Tweede en derde man werden respectievelijk Jeroen de Winter (+9:20) en Thomas Hounjet (+9:58). Na 2:54:15 kwam De Boer als eerste dame over de streep. Achter haar pakte Anne Zijderveld de tweede plaats (+5:59) en Marie Luyckx nam het brons mee naar huis (+10:43).