Lange tijd leek het er gisteren op dat Lionel Sanders zijn zo felbegeerde overwinning bij Ironman Mont-Tremblant zou pakken – de Canadees kende door blessureleed een moeizame start van het seizoen en had al zijn pijlen nu gericht op deze wedstrijd – maar uiteindelijk bleek het toch zijn landgenoot Cody Beals die over de langste adem beschikte. Bij de vrouwen ging de winst in deze laatste wedstrijd waar Kona-tickets werden vergeven naar de Australische Carrie Lester.

Sanders begon de wedstrijd wat moeizaam, want hij kwam op een achtste plaats en met 3:31 minuut achterstand op de snelste zwemmer van de dag uit het water. Beals zat er wat dat betreft beter bij, want hij klom als tweede aan land, overigens ook met een achterstand van 2:19 minuut. Op de fiets waren het echter al vrij snel deze twee kemphanen die elkaar vonden, de leiding in de wedstrijd overnamen, hun voorsprong uitbreidden en een tijdje gezamenlijk op reden.

Na ruim 120 kilometer vond Sanders dat echter welletjes en reed hij ook bij Beals weg. Met overtuiging, want 60 kilometer later hing hij zijn fiets met een voorsprong van ruim vijf minuten op Beals terug in de rekken.

Gedurende de eerste 25 kilometer van het lopen slaagde Sanders er redelijk in zijn voorsprong in stand te houden – Beals snoepte er iets meer dan een minuut vanaf – maar daarna ging het ineens hard. Tien kilometer verder was Beals Sanders namelijk al gepasseerd en had hij zelfs een voorsprong van bijna twee minuten. Toen Beals de finish in een tijd van 7:58:34 passeerde – mooi onder de magische grens van acht uur – was zijn voorsprong op Sanders zelfs al opgelopen tot ruim 7 minuten. Sanders pakte het zilver in een tijd van 8:05:38. Het brons was voor Nathan Killam, die met een eindtijd van 8:29:15 ver achter de twee snelste mannen zat.

Bij de vrouwen was het dus Carrie Lester die er met de zege vandoor ging: zij deed dat in een tijd van 8:48:26. Het zilver was voor de Amerikaanse Sarah True (9:04:31) en het brons voor de eveneens Amerikaanse Jodie Robertson (9:16:16).