Toen het coronavirus toesloeg en niet essentiële contactberoepen stil kwamen te liggen, bedachten fysiotherapeuten Michael Mayrsohn en Hayley O’Hara een alternatief: virtuele fysiotherapie. Al zal je alle oefeningen uiteraard nog altijd offline en zélf uit moeten voeren. Mayrsohn’s corona-aanpak sloeg goed aan en zo zet de Amerikaan zijn online ‘praktijk’ gewoon voort, ook nu alles langzaamaan weer wat beter gaat. O’Hara geeft triatleten nog een kleine tip mee: werk aan je mobiliteit.

,,Wij waren altijd een fysiek bedrijf. Virtuele therapie was wel legaal, maar de verzekering betaalde er niet voor. Tijdens de lockdown waren mensen te bang om op afspraak te komen en stonden verzekeraars het toe om virtuele therapie te declareren, maar een belangrijk component zagen zij over het hoofd”, vertelt de therapeut aan Triathlete. De materialen waarmee mensen zouden moeten trainen. Al zijn er heel wat voorwerpen in huis die als alternatief gebruikt kunnen worden, vindt Mayrsohn het belangrijk dat mensen professionele materialen hebben en daarom bedacht hij de ‘Rehab box’: een doos met daarin materialen en pijnstillende producten specifiek samengesteld voor verschillende lichaamsdelen.

De box

,,We hebben kant en klare pakketten en we hebben de ‘bouw je eigen box’ optie, die afhankelijk van een blessure of operatie wordt aangepast met extra materialen of waarbij een aantal materialen achterwege worden gelaten”, voegt Mayrsohn toe. ,,We hebben bijvoorbeeld een ‘schouder box’ – die kost momenteel 120 dollar – die gevuld is met een pulley systeem, sportbanden, dumbbels, een foamroller, fitnessbal, massagebal én een hot/coldpack met pijnverzachtende gel. Allemaal voor ‘doe het zelf’ fysiotherapie met de juiste begeleiding.”

YouTube

Daarnaast startte hij een eigen YouTube kanaal via waar patiënten van over de hele wereld tips kunnen krijgen om zichzelf te behandelen. Ondertussen mogen mensen ook weer op één van zijn 25 praktijken in New York langskomen, maar toch moedigt hij veel patiënten aan thuis te blijven. ,,Dit biedt een grote kans om patiënten over te halen thuis te blijven, een box te kopen en niet te komen. We hebben veel mensen die ‘hands on’ therapie nodig hebben, dus we proberen de mensen die de voordelen van thuis fysiotherapie kunnen ervaren, thuis te houden.”

Hayley O’Hara: ‘Ik haal daar bijna al mijn werk vandaan’

Ook therapeute Hayley O’Hara zag kansen in de corona tijd. Toen zij na een lange studie eindelijk aan de slag mocht, sloeg corona toe. Als myodetox therapeute – een manuele therapie – kon O’Hara virtuele sessies aanbieden via verschillende platforms. En met succes, want via Instagram Live liep het aantal belangstellende op tot maar liefst 66.000 mensen.

O’Hara legt zich met name toe op de bekken. ,,Ik zat iedere dag veel op Instagram en dat is een geweldige plek om informatie over de bekken te vergaren.” Dankzij social media bouwde de recent afgestudeerde O’Hara snel een klantenbestand op. ,,Social media, het hebben van een platform en je naamsbekendheid, is zo belangrijk tegenwoordig. Mensen zoeken mij op het moment op via Instagram en ik haal daar bijna al mijn werk vandaan.”

Tips voor triatleten

Voor triatleten heeft O’Hara ook nog advies: ,,Mobiliteit is iets waar triatleten veel uit kunnen halen, aangezien ze veel verschillende type trainingen doen. Laat iemand je helpen met het voorschijven van oefeningen”, adviseert ze aan triatleten die momenteel last hebben van blessures. ,,Probeer mobiel te blijven en goed te herstellen. Dat is één van de belangrijkste dingen: neem de tijd om te herstellen en zoek de balans. Als je HIIT trainingen doet, overweeg dan eens om pilates of yoga te doen om wat meer rust te geven en de mobiliteit terug te brengen; zeker voor je houding is dat belangrijk.”