Helaas voor Donald Hillebregt komt de Olympische kwalificatieperiode vandaag zonder succes tot een eind. Hillebregt’s 32e plek tijdens de World Triathlon Cup Huatulco was onvoldoende om nog een hogere positie binnen de wereldranglijst te bekleden. Zolang hij niet binnen de top 140 staat wordt Hillebregt niet overwogen als (reserve) atleet voor het Mixed Relay team. Het was de Canadese Tyler Mislawchuk die zich vandaag tijdens het lopen ongenaakbaar toonde en zegevierde na 53:09 minuut. De Braziliaanse Manoel Messias (+0:12) en de eveneens Braziliaanse Miguel Hidalgo (+0:14) legden beslag op het zilver en brons.

Na het zwemonderdeel lag Hillebregt nog goed in de race. Op acht seconden achterstand van de snelste zwemmer – de Russische Igor Polyanskiy – klom Hillebregt na 8:34 minuut als zestiende uit het water.

Op de fiets ontstond er een grote kopgroep met daarin ruim 30 atleten, waaronder Hillebregt. In de tweede helft van het fietsonderdeel probeerde Hillebregt samen met twee andere atleten aan deze grote groep te ontsnappen, maar tegen de kracht van de meerderheid bleken deze individuele atleten niet opgewassen en zo moesten ze zich al snel weer terug laten zakken.

Na 37:56 minuut was het Mislawchuk die als eerste zijn fiets terug in de rekken hing. Hillebregt bestormde het loopparcours rond een 25e plek. Terwijl een handjevol atleten een poging deed het tempo van Mislawchuk te evenaren, lukte het na een kilometer al niemand meer om hem nog terug in het vizier te krijgen. De Canadees ging vrijuit op kop dankzij een flink tempo. Hillebregt was halverwege het lopen teruggezakt naar een 28e plek en verloor tot dan toe 45 seconden ten opzichte van de snelste man.

Terwijl het al snel duidelijk werd dat niemand nog tussen Mislawchuk en het goud ging komen, veranderde de rest van de podiumverdeling nog tot in de laatste meters. Uiteindelijk was het dus Mislawchuk die na 53:08 minuut zegevierde. Messias en Hidalgo werden respectievelijk tweede en derde. Hillebregt moest genoegen nemen met een 31e plek (+1:41).