Hoewel het slecht nieuws is voor de sport in het algemeen, is het ‘goed’ nieuws voor de triathlonsport: dopingarts Mark Schmidt was naar het nu blijkt niet actief bij Ironman Hawaii – zoals gisteren druk werd gespeculeerd – maar bij de Marathon van Honolulu. Dat meldt de Duitse krant Bild.

Momenteel worden er 21 topsporters uit acht landen verdacht van het ontvangen van bloeddoping bij Schmidt. Daarbij gaat het om vijf verschillende sporten. Drie van die sporten vallen onder de wintersport, de twee andere sporten zouden wielrennen en atletiek zijn. Schmidt verdiende sinds 2011 aan zijn illegale praktijken ruim 100.000 euro per jaar. Hij hield hier een soort van laboratorium op na in zijn garage.

Bij bloeddoping wordt ruim voor een wedstrijd bloed van een atleet afgenomen. Dit krijgt de atleet vlak voor een wedstrijd weer terug, waardoor er dan meer rode bloedlichaampjes beschikbaar zijn en het zuurstoftransport verbeterd wordt. Dit zou de sportprestaties met vijf procent kunnen bevorderen.