Als één van de weinige Nederlandse triatleten had Dorian Horsten al enigszins warm kunnen draaien voor zijn eerste grote wedstrijd van 2020: de ETU Cup van Olsztyn. Al was zijn doel afgelopen weekend – een top twintig finish – met een veertiende plek in theorie geslaagd, voelde het in de praktijk toch niet echt als de perfecte wedstrijd. ,,Qua tijden had het wel beter gekund”, legt de atleet uit. ,,Mijn loopvorm is wel beter dan 17:30 minuut op de vijf kilometer.” Een felle steek in zijn buik weerhield Horsten wel van een sneller looponderdeel vrijdag in Polen, maar een top twintig finish kan hij afvinken. 

2020 had het laatste jaar moeten worden om als junior nog wat punten te verzamelen in het ITU circuit, om zo volgend jaar bij de elite een startplek te kunnen veroveren. Een pandemie stak daar echter een stokje voor. Ook is 2020 het jaar van Horsten’s overstap van de Poolse bond naar de Nederlandse. Tot juli kwam Horsten – die grotendeels opgroeide in Polen – nog uit voor Polen. ,,Eigenlijk kwam ik ‘per ongeluk’ uit voor Polen. Ik had er helemaal niet over nagedacht voor welk land ik wilde uitkomen. Dit jaar besloot ik dat ik voor Nederland uit wil komen. Daarvoor moest ik papieren ondertekend krijgen van de Poolse bond, waarin zij akkoord gingen met de overstap en daarna moest ik nog een half jaar onder neutrale vlag racen. Maar er waren toch geen wedstrijden, dus dat maakte niet uit.”

‘Ik heb het idee dat het in Nederland beter georganiseerd is’  

Als Nederlandse triatleet verwacht Horsten er meer uit te kunnen halen. ,,Ik heb het idee dat het in Nederland beter georganiseerd is bij de bond. In Polen hadden ze eigenlijk heel lang geen interesse in mij. Ik werd ook helemaal niet uitgenodigd voor ETU cups, dus ik denk dat dit beter voor mij zal zijn. Het niveau in Nederland ligt ook wat hoger. Voor mijn ontwikkeling is dat beter.” Af en toe komt Horsten naar Nederland en traint hij mee bij het RTC in Brabant, maar voorlopig brengt hij het grootste deel van zijn tijd nog in Polen door. Volgend jaar komt daar verandering in: ,,Dan ga ik waarschijnlijk in Nederland studeren.” 

‘Ik kreeg al snel een stevige steek’

Terug naar vrijdag, toen Horsten samen met twee andere Nederlandse junioren het water in dook in Olsztyn. ,,Het zwemmen ging gemiddeld. Ik ben er niet echt tevreden mee, want ik kwam best ver op achterstand het water uit. Gelukkig zat ik wel bij een redelijk grote groep, maar die werkte niet echt samen. Daardoor bleven de verschillen met fietsen een beetje hetzelfde ten opzichte van andere groepen. Met het lopen begon ik best hard, maar ik kreeg al snel een best stevige steek in mijn buik en dacht er zelfs aan om te stoppen.” Door zich op zijn ademhaling te focussen, kreeg Horsten het weer een beetje onder controle. ,,Ik kon in ieder geval finishen, maar ik ben niet helemaal tevreden over de race.” 

‘Zo’n Europese Cup is wel wat anders’

In vergelijking tot veel andere atleten heeft Horsten qua wedstrijden nog een beetje wat meegemaakt in 2020, want voor deze ETU Cup startte hij al in drie Poolse races. ,,In Polen gingen ze best snel weer van start. Daarmee had ik wel een voordeel. Maar zo’n ETU Cup is natuurlijk wel heel wat anders dan lokale races. Dus het was wel echt leuk om weer op dit niveau te racen.” Met nog een paar mooie wedstrijden op de planning kan Horsten ook alweer uitkijken naar het volgende. ,,19 september doe ik het NK Junioren. Daarna weet ik het nog niet. Er zou 10 oktober een African Cup zijn, maar die is ook al gecanceld. Dus ik moet het nog even zien. Misschien het NK Duathlon.”