In Europa was het afgelopen weekend stil wat betreft Ironman wedstrijden, maar aan de andere kant van de oceaan werden wel drie Ironmans georganiseerd: de Ironman 70.3 Los Cabos, Ironman 70.3 South American Championship en Ironman Florida. In totaal gingen drie Nederlandse Age Groupers van start.

Ironman 70.3 Los Cabos
De Ironman 70.3 in het Mexicaanse Los Cabos werd gewonnen door de Australische Sam Appleton. Vanaf het begin nam Appleton de leiding. Na het zwemmen waren er echter nog drie mannen die hem op de hielen zaten, maar op de fiets kon hij afstand nemen. Met een voorsprong van ruim zeven minuten wisselde Appleton als eerste naar het looponderdeel. De Mexicaanse Alan Carillo Avila was ondertussen vanuit een twaalfde plaats na de eerste wissel opgeschoven naar de tweede positie met vlak daarachter de Australische Joe Gambles. De Mexicaanse Mauricio Mendez Cruz kwam sterk opzetten tijdens de halve marathon, die hij in 1:11:36 volbracht, maar de ruime voorsprong van Appleton in combinatie met de tweede snelste tijd die hij neerzette op het looponderdeel (1:15:50) zorgde ervoor dat zijn koppositie niet in gevaar kwam en hij de 70.3 Ironman op zijn naam schreef in een eindtijd van 3:48:43. Cruz stelde de tweede plaats veilig en klokte 3:53:29, waarbij hij Gambles, die derde werd in 3:27:43, achter zich liet.

Ook bij de vrouwen werd de wedstrijd gedomineerd door twee atletes van Australische komaf. Ellie Salthouse en Carrie Lester namen na het zwemmen gezamenlijk de leiding en hadden op dat moment een voorsprong van ruim een minuut op de rest van het veld. Ook tijdens het fietsen verloren ze elkaar niet uit het oog en vlak achter elkaar maakten de atletes de wissel naar het lopen, met een voorsprong van bijna twee minuten op de Canadese Heather Wurtele. In de halve marathon werd uiteindelijk het verschil gemaakt door Salthouse, die ruim vier minuten minder nodig had dan Lester (1:22:25 tegenover 1:26:59), wat eindtijden van respectievelijk 4:17:36 en 4:22:01 opleverde. Wurtele handhaafde zich in derde positie en zette een tijd van 4:24:48 op de klok.

Ironman 70.3 South American Championship
In Buenos Aires, Argentinië, werd het Zuid Amerikaans Ironman Kampioenschap gehouden. De Amerikaanse Rudy von Berg sloot zijn seizoen hier af met een vierde Ironman-overwinning. Tijdens het zwemmen had zich een kopgroep van zes atleten gevormd, die tijdens het fietsonderdeel werd gehalveerd tot drie atleten die tegelijk aan het looponderdeel begonnen. Naast Von Berg waren dat de Braziliaanse Santiago Ascenco en zijn landgenoot Reinaldo Colucci. Na tien kilometer moesten de Brazilianen een gaatje laten vallen en kon Von Berg de race naar zijn hand zetten om na 3:46:16 als eerste over de streep te komen. Daarmee zette hij Colucci, die tweede werd in 3:50:35, op een achterstand van vier minuten. Ascenso werd derde in 3:51:46.

(tekst gaat verder onder foto)

De Braziliaanse Pamella Oliveira kon tijdens het lopen het verschil maken. (Foto: Facebook Pamella Oliveira)

De race bij de vrouwen werd gewonnen door de Braziliaanse Pamella Oliveira, die na het zwemmen direct aan de leiding ging. De Amerikaanse Lauren Goss volgde een paar seconden later en de Argentijnse Romina Palacio had op dat moment een achterstand van een halve minuut. Na het fietsen waren de rollen voor Goss en Oliveira omgedraaid, maar nog steeds was het verschil niet groter dan enkele seconden. De Amerikaanse Cecilia Davis-Hayes volbracht het fietsonderdeel het snelste (2:21:52) en kon daardoor opschuiven naar de derde plaats. Oliveira bleek over de beste benen te beschikken en kon naar de winst lopen in 4:19:37. Goss moest genoegen nemen met de tweede plaats in 4:20:17 en Palacio werd derde in 4:25:38.

Tussen het internationale geweld stond één Nederlander aan de start, Dagmar Kagie, die in de Age Group M35-39 een 118e plaats behaalde in een tijd van 5:11:44. Daarmee schaarde hij zich bij de betere helft van zijn Age Group, waar maar liefst 359 deelnemers van start gingen.

Ironman Florida
De Ironman Florida was de enige over de lange afstand en kende geen pro-race. Tussen de Age Groupers gingen wel twee Nederlandse deelnemers van start, Matthieu Voets en Geoffrey Homma.

In de Age Group M18-24 behaalde Voets een tiende plaats. Hij ging voortvarend van start met een zesde plaats na het zwemonderdeel en een achterstand van iets meer dan tien minuten op de leider in de wedstrijd. Tijdens het fietsen zakte Voets terug tot een tiende plaats en die wist hij tijdens de marathon te behouden. Na 13:17:34 kwam Voets over de finish.

In de Age Group M30-34 behaalde Homma een 82e plaats. Als een van de laatsten van zijn Age Group kwam hij uit het water, maar gedurende de race kon hij steeds verder naar voren schuiven. Na 14:12:02 kwam hij over de finish.