Atleten hebben soms van die seizoenen waarin alles lijkt te kloppen. Voor Ellie Salthouse lijkt zo’n seizoen te zijn aangebroken, want zojuist won ze Challenge Shepparton door van begin tot eind aan de leiding te gaan. Daarmee schrijft ze haar vierde achtereenvolgende wedstrijd op haar naam. Bij de mannen overigens een minstens zo mooie overwinning voor Max Neumann: na een ijzersterke halve marathon (1:10hr) won ook hij de wedstrijd in Australië.

Salthouse ging direct voortvarend van start en nam – samen met Grace Thek overigens – al tijdens het zwemmen de leiding in de wedstrijd. Die voorsprong bedroeg uiteindelijk een minuut. Op de fiets waaierde Thek al snel weg en bleef Salthouse dus alleen over. Ondertussen kwamen Penny Slater en Renee Kiley juist opzetten en verloor Thek op dat moment dus haar goede positie. Slater en Kiley maakten wel iets aan tijd goed op Salthouse, maar echt dichter dan een minuut kwamen ze niet.

Ook tijdens het lopen lukte het de twee dames niet om het gat naar de koploopster te dichten. Sterker nog, Kiley moest zelfs lijdzaam toezien hoe Thek in tegenstelling tot haar matige fietsbenen wel uitstekende loopbenen had en in de slotkilometers zelfs weer voorbij kwam en zo het brons opeiste. Daar voor was het dus al wel Salthouse die onbedreigd naar de zege liep en na 4:09:13 uur het goud opeiste. Het zilver was voor Slater, die na 4:14:02 uur over de finish kwam. Thek complementeerde het podium met een finishtijd van 4:15:32 uur

Josh Amberger komt tijdens run tekort, Neumann ijzersterk

Bij de mannen leek het er lange tijd op dat Josh Amberger zou winnen. In het water ging hij er samen met Trent Thorpe vandoor en net als bij de vrouwen pakten ook deze twee mannen een voorsprong van ongeveer een minuut op de rest van het veld. Opnieuw net als bij de vrouwen was het ook Amberger die meteen bij Thorpe wegreed en solo aan de leiding kwam. Daarachter ontstond een kopgroep van wisselend vijf en zes mannen, waren er af en toe wat wisselingen maar werd het gat op Amberger niet gedicht. Wel was het Max Neumann die, een paar kilometer voor het einde van het fietsonderdeel, een move maakte en uit de achtervolgende groep wegreed.

Toen Amberger aan de halve marathon begon, was zijn voorsprong dan ook al een klein beetje geslonken, maar dat gebeurde pas echt toen Neumann aan zijn run begon. Met een gemiddeld tempo van 3:20 per kilometer – en dus een halve marathon in 1:10 uur – bleek hij onnavolgbaar en haalde hij al snel Amberger bij. Neumann trok de wedstrijd uiteindelijk in een tijd van 3:42:27 uur naar zich toe. Daarachter moest Amberger nog alle zeilen bijzetten om een oprukkende Steve McKenna voor te blijven, maar daar slaagde hij uiteindelijk nipt in door na 3:46:14 uur het zilver op zijn naam te schrijven. McKenna pakte een derde plaats na 3:47:06 uur.