Met name tijdens het looponderdeel van Ironman 70.3 Texas liet Lionel Sanders vandaag zien dat niemand meer tussen hem en de overwinning ging komen. Dankzij een sterke race was het dan ook de Canadees die zegevierde. Al zat na het fietsen de top zes nog dicht bij elkaar in de buurt, stormde de Canadees er na de wissel vandoor. Achter hem finishten de Amerikaanse Ben Kanute en eveneens Amerikaanse Sam Long respectievelijk met zilver en brons. Namens Nederland stonden Tom Oosterdijk – die vandaag voor het eerst als pro atleet proefde van het hoogste niveau – en Michiel de Wilde aan de start. De Wilde pakte uiteindelijk een negentiende plek en Oosterdijk finishte op plaats 22.

In het water was het Kanute die een groot gat sloeg op het gros van de topfavorieten. Sanders bevond zich na het zwemmen op een vijftiende positie en keek op tegen 1:37 minuut achterstand. Long klom als 23e aan wal op 3:27 minuut van de leiding.

Al bleef Kanute aanvankelijk sterk op kop fietsen, waren er toch een aantal atleten die zich van achter een weg naar voren baanden. Ongeveer halverwege het fietsen moest Kanute de kop afstaan aan Sanders en de Engelse Joe Skipper. Met zo’n twintig kilometer te gaan sloten de Duitse Andreas Dreitz en eveneens Duitse Marcus Herbst zich bij deze mannen aan om een groepje van vijf atleten te vormen. Long moest er wat harder voor werken om aansluiting te vinden, maar slaagde daar in de laatste kilometers ook in en hing met een fietstijd van 1:59:58 zelfs als eerste zijn fiets terug in de rekken. Sanders, Herbst en Dreitz volgden op steenworp afstand. Skipper en Kanute waaiden vlak voor T2 een stukje van de groep af en lieten daardoor iets op zich wachten, maar meer dan 20 seconden was het niet.

Met de gehele top zes binnen twintig seconden bij elkaar beloofde het een ijzingwekkend spannend looponderdeel te worden. Long genoot de eerste meters van zijn koppositie, maar moest al snel accepteren dat op Sanders vandaag geen maat stond. Vol overtuiging liep de Canadees hem voorbij om de leiding over te nemen. Kans om met hem mee te lopen kreeg Long niet en hij zag Sanders dan ook al snel uit het vizier verdwijnen.

Met Sanders zijn prestatie tijdens Challenge Miami nog fris in het geheugen, was het te verwachten dat de atleet een sterke halve marathon neer kon zetten. En dat deed hij dan ook. Niemand wist meer aan zijn loopniveau te tippen en vol overtuiging liep de atleet richting de zege. Achter hem werd gevochten om de verdere podium verdeling. Kanute bracht het daarin het beste vanaf en claimde een tweede plek. Long moest genoegen nemen met brons.

Oosterdijk en De Wilde

Tom Oosterdijk en Michiel de Wilde legden elkaar vandaag het vuur aan de schenen als enige twee Nederlandse profs in deze sterk bezette wedstrijd. Tijdens het zwemmen bevond De Wilde zich op een 32e plek en op 4:27 minuut achterstand van de snelste zwemmer: Ben Kanute. Oosterdijk zat daar weer tien seconden achter op een 35e plek.

Op de fiets bleef De Wilde net voor Oosterdijk. Beide atleten schoven over 90 kilometer flink wat posities op. Met een fietstijd van 2:09:25 uur mocht De Wilde als 21e zijn fiets terug in de rekken hangen. Oosterdijk wisselde 1:02 minuut later als 23e prof.

De Wilde klokte uiteindelijk een halve marathon in 1:19:59 uur, wist nog tegenstanders in te halen en finishte als 19e (+19:39). Oosterdijk liep 1:24:23 uur over de 21,1 kilometer en passeerde de streep in zijn eerste pro race als 22e (+24:49).

Het verslag van de vrouwenrace vind je hier.