De laatste grote wedstrijd waar Michiel de Wilde aan de start stond was in Amerika – Ironman Florida 2019, waar hij knap zestiende werd tijdens zijn debuut op de Long Distance – en ook nu is hij afgereisd naar het continent voor een race. Niet één, maar drie zelfs. De komende weken, te beginnen met aankomende zondag, zal De Wilde zich opmaken voor Ironman 70.3 Texas, Ironman 70.3 Florida en Ironman Tulsa. Na ruim een jaar geen grote races gedraaid te hebben, kijkt De Wilde – die vorige week nog zijn partnerschap met TrueKinetix aankondigde – ernaar uit dit weekend los te mogen, al vraagt hij zich ook af hoe het zal voelen na zo’n lange tijd: “Sommigen zeggen dat het kan voelen alsof er een rem of blokkade op zit. Alsof je lichaam denkt ‘wat zijn we aan het doen, joh’. Ik ben benieuwd hoe dat gaat voelen.” We spreken hem uitgebreid over zijn voorbereiding, zijn verwachtingen en ook zijn samenwerking met TrueKinetix.

Dat je een risico neemt door in deze periode naar Amerika te vliegen voor races, bleek wel toen Ironman Texas (140.6, red.) werd afgeblazen. Maar om in Europa het raceseizoen af te wachten, zag de Wilde na een ‘verloren’ seizoen in 2020 niet zitten: “Moet je dan niet gewoon iets anders doen en alles op alles zetten om tóch te kunnen racen?”, vroeg hij zich af. “Dat is wel waar je het uiteindelijk voor doet. Het trainen is mooi, maar daar hoef je geen prof voor te zijn.” 

Toch naar Amerika 

Het was uiteindelijk Joe Skipper, met wie zowel De Wilde als Tom Oosterdijk – die dit weekend ook racen – de afgelopen maanden veel trainingen afwerkte, die de knoop voor hem doorhakte. “De dag dat we hoorden dat Ironman Texas werd afgelast, begonnen we na te denken over wat we nu moesten doen. ‘Spring ook in het vliegtuig’ zei Joe. ‘Dan doen we nu Texas (de 70.3, red.) en volgende week Florida’.” Zo gezegd, zo gedaan. 

‘Meer focus op snelheid’

Dat betekende dat De Wilde snelheidsprikkels voor een Middle Distance nodig had. “Je merkt wel dat het trainingsschema iets veranderd is. Er ligt iets meer focus op snelheid. Voor een Ironman zou je van de fiets komen en 45 minuten iets harder dan Ironman tempo lopen. Nu is dat bijvoorbeeld zes keer twee kilometer op 70.3 tempo. Dat is veel harder dan je normaal zou doen.” Maar ook op de Long Distance kan De Wilde met deze voorbereiding winst boeken. “Ik denk dat ik er wel sneller door ben geworden, dus ik ben heel erg benieuwd naar Tulsa. Ik denk dat dit een goede en luxe voorbereiding was.” 

‘Dat is vet aan trainen met wereldtoppers als Joe’

De luxe zat hem niet alleen in het warme klimaat waar De Wilde de afgelopen maanden in Dubai van genoot, maar ook in de fijne groep trainingsgenoten. “Dat is vet aan het trainen met wereldtoppers als Joe. Normaal gesproken weet je wat je zelf fietst, zwemt en loopt, maar kun je dat niet in perspectief zien. Nu wel als je dan naast hem zwemt of fietst. Dat is een gast die voorin meedoet. Dan kun je zien of je een beetje bij hem kunt blijven of dat je er mijlenver achter zit. Er zit echt nog wel verschil tussen, hoor. Maar ik denk dat we (De Wilde zelf en Oosterdijk, red.) leuk meedoen.” 

(Tekst gaat verder na afbeelding)

Verwachtingen voor dit weekend

De Wilde heeft zijn zinnen dit weekend niet op een bepaalde positie gezet: “Er doen 80 atleten mee. Als ik dan goed in het midden meedoe, heb ik een goede race.” Verder moet het hele plaatje kloppen. “Ik ben tevreden als ik weet dat ik het gevoel heb dat ik alles eruit heb gehaald, niet ben ingestort en goed heb geracet. Ik denk dat dit een parcours is waar veel mensen te hard zullen fietsen”, zegt De Wilde over Ironman 70.3 Texas. “Dat heb ik mijn hoofd geprent: stel dat ik niet goed van de fiets kom, kan ik nog veel mensen inhalen met lopen.” 

TrueBike: ‘Overgang naar binnen fietsen was veel makkelijker’

Aan zijn voorbereiding op het fietsonderdeel zal het in ieder geval niet liggen, want sinds enkele maanden rijdt De Wilde zijn indoor trainingen op de TrueBike van TrueKinetix. En dat bevalt goed: “Ik kreeg hem in januari. Daarvoor zat ik in Dubai. Toen ik naar Nederland kwam, moest ik weer binnen trainen. Wat ik toen meteen miste en wat ik in Dubai achter zou laten, is het buiten twintig minuten lang rechtdoor kunnen fietsen met je hoofd naar beneden. Dat kan in Nederland absoluut niet. Het was daarom fijn om binnen een fiets te hebben die ik precies af kon stellen als mijn gewone fiets.”

(Tekst gaat verder na afbeelding)

Michiel de Wilde ervaart zijn TrueBike als een zeer welkome toevoeging aan zijn trainingen. (Foto: aangeleverd)

Toen hij de TrueBike voor het eerst aanraakte, moest hij desalniettemin even schakelen: “Die fiets beweegt namelijk een beetje, wat er kort gezegd voor zorgt dat je heel comfortabel wat langer kunt fietsen. Daar kwam ik pas later achter.” Maar, het grootste voordeel zit volgens De Wilde in de manier waarop je het wiel aandrijft: “Het grote ding bij de TrueBike is, is dat het geen vliegwiel heeft. Soms is dat even wennen, maar ik had voordat ik hem kreeg al lang niet op een trainer gezeten. Daardoor was de overgang naar binnen fietsen veel makkelijker. Op een gewone indoorfiets – met vliegwiel – merk je dat het wel echt anders is dan buiten. Dit voelde meteen heel vertrouwd en het heeft mij echt geholpen met mijn trainingen.” 

‘Het grote doel is om een goede hele neer te zetten’

Na wat snelheidswerk in training en deze komende twee Middle Distances, ziet De Wilde er eigenlijk vooral naar uit om zich weer klaar te stomen voor een Long Distance. “Het grote doel van dit jaar is nog steeds om een goede hele neer te zetten.” Tijdens Ironman Tulsa hoopt De Wilde dit doel dus af te vinken: “Dat is een mega grote wedstrijd en daar hoop ik echt goed mee te doen. Ik denk ook dat daar mijn kracht ligt.”  

Battle of the Dutch

Met zowel Oosterdijk als De Wilde aan de start van de mannenrace bij Ironman 70.3 Texas, zullen Nederlandse triathlonfans mogelijk kunnen genieten van een leuke nationale battle. “Het zou wel echt tof zijn als je een beetje met elkaar strijdt. Ik denk dat we wel redelijk bij elkaar in de buurt zitten. Voor de race ervaring zou dat supervet zijn; als we samen zitten met fietsen en lopen.”

Bij de vrouwen komt ook Lenny Ramsey voor Nederland uit.