Met name een sterke halve marathon leverde Skye Moench vandaag een denderende overwinning op bij Ironman 70.3 Texas. Nadat de Amerikaanse als derde van de fiets stapte, bestormde ze het loopparcours met een flink tempo, waardoor ze al snel de koppositie over kon nemen. Na 4:10:01 uur mocht Moench als eerste dame de klok stoppen. Achter Moench finishte de Zuid-Afrikaanse Jeanni Metzler met zilver (+1:16) en de Amerikaanse Sophie Watts als derde (+2:59). Namens Nederland pakte Lenny Ramsey een nette veertiende plek (+28:59)

Het was aanvankelijk de Amerikaanse Lauren Brandon die met 25:55 minuut de snelste zwemtijd klokte. De Engelse Kimberley Morrison keek na dit eerste onderdeel nog tegen een grote achterstand van bijna twee minuten op, maar kwam op de fiets beter tot haar recht. Snel baande ze zich een weg naar voren om uiteindelijk de koppositie te pakken. Na 90 kilometer genoot ze 1:44 minuut aan voorsprong op de nummer twee, de Amerikaanse Dede Griesbauer, die ook haar twee minuten achterstand na het zwemmen op de fiets rechtzette.

Pas tijdens het lopen begon Moench, die op een derde plek wisselde van het fietsen naar lopen, een echte dreiging te vormen dankzij het flinke tempo waarmee ze het parcours bestormde. Door een snelle wissel haalde ze al direct Griesbauer in om daarna de jacht op Morrison voort te zetten. Ongeveer halverwege het lopen wist ze de koppositie van Morrison over te nemen. Al leek er na enkele kilometers nog weinig twijfel te bestaan over wie de titel zou pakken – Moench liep namelijk hard weg bij de achtervolging – bleef ze het tempo opvoeren. Na achttien kilometer genoot de atlete van een voorsprong van bijna twee minuten op haar eerste achtervolger: Watts.

Morrison zakte tijdens het lopen hard terug en zag veel atleten aan haar voorbij komen. Zo ook Metzler. Moench liep ondertussen vol overtuiging richting de winst. Na 4:10:01 uur en een halve marathon van 1:20:43 uur stopte de atlete de klok als eerste dame. Achter haar volgde Metzler als tweede en maakte Watts het podium compleet.

Lenny Ramsey

Ramsey begon haar race opkijkend tegen een achterstand van 8:56 minuut op de eerste dame na het zwemmen. Als 23e bereikte ze haar fiets. Dankzij een sterk fietsonderdeel schoof Ramsey vervolgens twee posities op. Met een fietstijd van 2:36:09 uur wisselde de atlete als 22e naar het lopen. Een mooie halve marathon tijd van 1:23:46 leverde haar een nette veertiende plaats op.

Het verslag van de mannenrace vind je hier.