Het stond al langer op de planning van Tom Oosterdijk, maar nu is het dan toch echt officieel: na het WK Ironman op Hawaii zal de atleet de overstap maken naar het profveld. Oosterdijk ontwikkelde zichzelf de afgelopen jaren in rap tempo als triatleet, was de snelste Age Grouper tijdens Ironman Nieuw-Zeeland en finishte op een 27e plaats in zijn Age Group op het WK Ironman op Hawaii. Al langere tijd had Oosterdijk het plan om te starten tussen de pro’s, maar daarvoor wilde hij zichzelf eerst verder ontwikkelen als Age Grouper. Nu is het moment daar en zojuist maakte Oosterdijk dan ook bekend dat een pro licentie op hem wacht.

,,Als een droom die uitkomt”, vertelt Oosterdijk als we hem spreken. ,,Ik heb zojuist te horen gekregen dat ik een pro licentie krijg na het WK dit jaar. Ik heb zo hard gewerkt om dit te bereiken. Dit is het resultaat van drie jaar hard werken.” Al is het een mooi vooruitzicht, voorlopig ligt de focus nog even op zijn carrière als Age Grouper en rood omcirkeld staat eerst Kona 2020 nog op de kalender. ,,Het is natuurlijk wel de vraag of dat doorgaat, want het is gewoon een gek jaar. Maar Kona is het enige wat nog op mijn lijstje staat. Daar wil ik echt een goede race neerzetten. Want laten we eerlijk zijn; in een ‘normale’ Ironman is de kans dat ik voorin eindig groot.” Terwijl Oosterdijk als Age Grouper vaak in zijn eentje op de fiets zit, hoopt hij dat dat straks anders zal zijn. ,,Als ik achter iemand met zwemmen het water uit kom en met een paar sterke mannen op de fiets zit, scheelt dat zo ontzettend veel. Dat spelletje is weer heel anders en daar kijk ik heel erg naar uit.”

,,Natuurlijk moet er nog ontzettend veel gebeuren”, vertelt Oosterdijk die nog altijd ruimte voor verbetering ziet. ,,Maar ik denk dat ik op de goede weg zit en dit is een logische volgende stap om weer zoveel mogelijk progressie te boeken. Je wordt besmet door mensen waar je mee omgaat en ik probeer altijd met mensen op te trekken die beter zijn dan ik, zodat je leert. In een wedstrijdperspectief is dat denk ik ook zo: je kan wel de ‘big fish’ zijn in ‘the small pot’, maar op een gegeven moment is dat ook niet meer tof.”