Hij had zijn zinnen er al op gezet en vannacht (Nederlandse tijd, red.) maakte hij het uiteindelijk ook waar: Tom Oosterdijk heeft de Age Group wedstrijd van Ironman New-Zealand gewonnen. In een tijd van 8:40:41 uur bleef hij zijn eerste concurrent, Olivier Godart, net voor. Overigens was de prof race uiteraard aanzienlijk sneller: die werd door de Britse Joe Skipper gewonnen in een tijd van 7:54:18 uur.

Grappig detail: Oosterdijk en Skipper trainden de afgelopen weken behoorlijk veel samen en dat heeft zich nu dus flink uitbetaald. Oosterdijk bouwde zijn race goed op, want na het zwemmen lag hij nog niet eens binnen de top tien, al veranderde dat al wel binnen de eerste wisselzone waarin hij zich naar een zevende plaats toe werkte. Op de fiets begon zijn race pas echt, want al na achttien kilometer lag hij op een tweede plaats en niet heel veel later nam hij de kop in de Age Group wedstrijd over. Aanvankelijk bleef de Australische Matt Kerr nog een tijdje in zijn wiel meerijden, maar halverwege het fietsonderdeel was er al een aanzienlijk gat van ruim een minuut geslagen. Dat Oosterdijk goede fietsbenen had, bleek wel toen hij in de tweede wisselzone aankwam: daar had hij inmiddels een gat van iets meer dan drie minuten op Kerr maar ook op Godart.

Tijdens het lopen was het die Godart die langzaam maar zeker steeds meer van zijn achterstand op Oosterdijk afsnoepte en na 35 kilometer – met dus nog zeven kilometer te gaan – nog maar dertien seconden achter de Nederlander lag. In een spannend slotstuk hervond Oosterdijk echter zijn tweede adem en zo kon hij toch nog bij Godart weglopen om uiteindelijk in 8:40:41 uur te winnen. Godart eindigde in 8:41:42 uur en de derde Age Grouper, Jason Schoeman, finishte in 8:50:29 uur. Voor Oosterdijk is het zijn tweede Age Group winst in korte tijd: onlangs was hij ook al beste amateur bij Challenge Wanaka.

Joe Skipper en Teresa Adam zegevieren als pro

In de profwedstrijd bleek het uiteindelijk de Britse Joe Skipper te zijn die de wedstrijd op zijn naam schreef. Net als Oosterdijk kwam ook Skipper niet binnen de top tien uit het water, maar zijn vijf minuten achterstand werden op de fiets rechtgezet en uiteindelijk kwam hij gelijktijdig met de Zwitserse Philipp Koutney terug in de tweede wisselzone. Tijdens het lopen maakte Skipper opnieuw het verschil en daardoor won hij de race uiteindelijk in 7:54:18 uur. De Nieuw-Zeelandse Mike Phillips werd tweede in 8:01:28 uur en zijn landgenoot Braden Currie pakte het brons in 8:04:37 uur.

Bij de vrouwen ging de winst naar de Nieuw-Zeelandse Teresa Adam: zij zegevierde in een tijd van 8:40:30 uur en was daarmee overduidelijk de sterkste. Al tijdens het zwemmen sloeg zij een gat van ruim twee minuten en dat verschil werd op de fiets uitgebouwd tot een kleine twintig minuten. Tijdens het lopen kon zij het dus relatief rustig aandoen, verloor ze nog een klein beetje tijd, maar hoefde ze nergens meer te stressen. De Amerikaanse Meredith Kessler pakte het zilver in een tijd van 8:56:04 uur, terwijl het brons voor de Spaanse Judith Corachan Vaquera was. Zij complementeerde het podium na 9:03:22 uur.