Het is altijd een beetje spannend als je op zoek gaat naar een nieuw wetsuit. Het is vaak een flinke uitgave en je hoopt vooral dat je een pak vindt dat goed zit, je warmte vasthoudt, flexibel is, je voldoende bewegingsvrijheid geeft en je daarnaast een optimaal drijfvermogen biedt. Wij gingen de afgelopen weken aan de slag met de BTTLNS Carnage 2.0, een high-end wetsuit die – wat ons betreft – de test uitstekend doorstaat.

Dat mag ook wel, want de BTTLNS Carnage 2.0 heeft een behoorlijk prijskaartje. Op dit moment profiteer je overigens wel van een mooie korting, want bij triathlonaccessoires.nl koop je dit pak nu voor 599,95 euro in plaats van de gebruikelijke 670 euro. Ja, we begrijpen dat dit nog steeds een hele smak geld is, maar daar krijg je dan ook wel een zeer comfortabel wetsuit voor terug. Zelden lagen we zo lekker in het water. Zelden ervaarden we zoveel vrijheid in de beweging van onze armen en schouders en zelden kregen we een pak zo soepel aan en uit.

(tekst gaat verder onder foto)

De BTTLNS Carnage 2.0 bestaat voor honderd procent uit Yamamoto neopreen, waarbij het direct opvalt dat de mouwstukken veel dunner zijn dan het rompgedeelte en de beenstukken (0,5 mm rond de schouderstukken bijvoorbeeld, red.). In de praktijk merk je dit direct: je kunt je armen en schouders eenvoudig en alle kanten op draaien, zonder dat je daarbij het idee hebt dat je beperkt wordt. Je kent het gevoel ongetwijfeld: een pak waarbij je die vrijheid niet ervaart en dat resulteert na een aantal minuten vaak in iets vermoeidere armen en schouders, maar soms ook een stijve nek en rug. Bij de Carnage 2.0 niks van dit alles en dat is een enorm pluspunt.

Datzelfde geldt voor het drijfvermogen van dit pak. Zonder moeite lig je horizontaal in het water en het kostte, waarschijnlijk door de ‘NanoAerdome-Panelen’ die van borstbeen tot knie zijn verwerkt, weinig moeite om de benen hoog in het water te houden. Nu is het natuurlijk zo dat de meest ervaren zwemmers onder ons van zichzelf al een goede techniek hebben en dit extra drijfvermogen iets minder nodig hebben, maar voor de zwemmers die het moeten doen met een minder correcte zwemtechniek, is dit een hele verademing. Je gaat onherroepelijk energie besparen en komt dus fitter uit het water.

(tekst gaat verder onder foto)

Ook op het land zit het wetsuit als gegoten. Binnen no-time hadden we de Carnage 2.0 aan en de handschoentjes die worden bijgeleverd, voorkomen ook nog eens onnodige schade door bijvoorbeeld scherpe nagels. Het pak sluit heerlijk en comfortabel af rond de nek en gaf – ook tijdens het zwemmen – geen enkele druk rond de hals of op de borst. Waar ondergetekende na langdurig zwemmen bij verschillende andere wetsuits last krijgt van schuurplekken in de nek, was dat bij de BTTLNS Carnage 2.0 zeker niet het geval. Er was geen enkele sprake van wat voor irritatie dan ook.

Daarnaast is het extra mooi meegenomen dat de Carnage 2.0 er stijlvol uitziet. In de basis zwart, maar de gouden details rond de armen en benen maken er een chique geheel van. Door de duidelijke bedrukking op de armen (print op de rechterarm, BTTLNS op de linkerarm, red.) kunnen toeschouwers dit pak ook nog eens uitstekend herkennen als je tussen al die andere zwemmers bezig bent met jouw zwemonderdeel.

De aanschaf van een wetsuit is en blijft altijd zeer persoonlijk. Toch raden we je van harte aan om de Carnage 2.0 op je verlanglijstje te zetten en sowieso eens uit te proberen. We durven onze hand er voor in het vuur te steken dat je daar geen spijt van gaat krijgen, want BTTLNS zet met dit wetsuit overduidelijk in op hoogwaardige kwaliteit, comfort én stijl!

Eerder konden we ook al de BTTLNS Swim Gloves, Swim Socks en Swim Cap testen. Deze review vind je hier, inclusief beelden van de Carnage 2.0.