In deze tijd van corona trainen we hoogstwaarschijnlijk allemaal een beetje anders dan we gewend zijn. Maar hoe doen we dat zonder – om maar iets te noemen – een zwembad en die vertrouwde groepsritjes? Reden genoeg om onze rubriek ‘trainen met’ weer een paar weken in het leven te roepen en te kijken hoe jullie daar mee omgaan. Deze week kijken we naar het trainingsschema van Wouter Dijkshoorn.

Dijkshoorn werd afgelopen seizoen onder andere Nederlands Kampioen Cross Triathlon en houdt met zijn schema’s bijzonder veel rekening mee met de maatregelen die vanwege het coronavirus in het leven zijn geroepen. Samen met het Eredivisieteam van De Dolfijn worden er bijvoorbeeld twee gemeenschappelijke trainingen op Zwift afgewerkt en er wordt in Trainingspeaks een teamschema gemaakt door Martijn Zanen (zwemmen), Wouter Dijkshoorn zelf (fietsen) en Wim Schoots (lopen). Daarnaast wordt er op donderdag gezamenlijk geracet op Zwift. ,,In een team sporten vind ik dan ook heel erg leuk.”

Dijkshoorn, die als werk ook atleten begeleidt, vult zelf zijn overige trainingen aan. ,,Enerzijds om mezelf voor te bereiden op het crossseizoen, anderzijds omdat ik ook graag experimenteer met nieuwe trainingen. Dat kan ik dan weer gebruiken in mijn werk bij het begeleiden van atleten.” Overigens bespreekt Dijkshoorn die trainingen regelmatig met zijn ploeggenoten, zoals bijvoorbeeld Thomas van Dop en Tjardo Visser, waarna er af en toe discussies ontstaan en de trainingen aangepast worden.

In zijn trainingen legt Dijkshoorn voorlopig, mede door knieklachten maar ook omdat het seizoen daar nu niet om vraagt, minder de nadruk op koppeltrainingen en legt hij de focus vooral op ‘lekker sporten en fit blijven’, maar ook het verbeteren van zijn technische MTB vaardigheden. We kijken vandaag naar zijn vrijdag.

Vrijdagavond: Normaliter de gezamenlijke hardloop teamtraining met techniek en een intervalprogramma. Nu niet, en met oog op zondag een rustige wisselduurloop van 45′ met iedere 10′ een steigerung om niet in slaap te sukkelen en mijn techniek te bewaken.

Donderdagochtend: Wakker worden met 45′ ontspannen fietsen op Zwift met laag aerobe blokjes (vervanging woon-werk verkeer), daarna ontbijten in het zonnetje.
Donderdagavond: Leukste training van de week! TTT met mijn teamgenoten op Zwift. Meestal 20′ inrijden en dan duurt de tijdrit tussen de 45-60′. Oftewel, een zeer zware intervaltraining!

Woensdagochtend: Wakker worden met 45′ ontspannen fietsen op Zwift met cadans oefeningen (vervanging woon-werk verkeer), daarna ontbijten in het zonnetje.
Woensdagavond: Hardloop teamtraining zelfstandig doen. Dit keer staan er korte, vlotte intervallen om op techniek aan snelheid te werken. 2-3x (100,200,300,400,300,200,100 vlot), P/SP=100. Aansluitend weer soortgelijke krachtoefeningen als maandag.

Dinsdagochtend: Wakker worden met 45′ ontspannen fietsen op Zwift met laag aerobe blokjes (vervanging woon-werk verkeer), daarna ontbijten in het zonnetje.
Dinsdagmiddag: Samen met mijn vriendin fiets ik naar Spaarnwoude, zij op de racefiets en ik op de MTB. Zij maakt een extra lusje en ik ga 2-3x het MTB Spaarnwoude parcours fietsen. Pittige klimmetjes met technische stukken. Die ga ik zo hard mogelijk omhoog. Dat maakt het een mooie anaerobe intervaltraining met technische elementen. Daarna fietsen we samen weer gezellig naar huis.

Maandagochtend: rustig technisch hardlopen, met aan het eind 5x100m souplesse intervallen. Aansluitend 20-30′ krachtoefeningen, onderste en bovenste extremiteit (alleen nu bij knieklachten en gebrek aan zwemmen). Te beginnen met 9 verdiepingen omhoog springen om thuis te komen na het hardlopen.
Maandagavond: ‘social ride’ met het team op Zwift & Zoom. Rustige duur met 4-5x 30″ steigerung tot max.