Ze was misschien wel de grootste favoriet, zeker nadat ze vorige week Lucy Hall versloeg tijdens Challenge Salou, maar het is Els Visser vandaag niet gelukt om Challenge Budva te winnen. Het maakt haar prestatie overigens niet minder indrukwekkend, want de Nederlandse topatlete gaat wel naar huis met een mooie derde plaats. De wedstrijd werd gewonnen door Hall.

Het was Lucy Hall die, naar verwachting, de snelste zwemtijd noteerde en tijdens dat eerste onderdeel ook meteen een flinke voorsprong op de rest van het veld pakte. Na 24:18 minuut had ze haar 1.9 kilometer zwemmen erop zitten en toen ze al op de fiets zat, kwamen de volgende dames pas uit het water. Emma Bilham volgde met een achterstand van bijna drie minuten, in de voeten gevolgd door Margie Santimaria. Els Visser kwam als vierde richting de wisselzone en had toen een achterstand van bijna vijf minuten.

Op de fiets had Hall het aanvankelijk wat lastiger, want in de eerste dertig kilometer zag ze eigenlijk alle dames dichterbij komen. De Britse topatlete ging nog wel aan de leiding, maar Bilham was genaderd tot een achterstand van 1:26 minuut, terwijl vooral ook Visser was begonnen aan een opmars naar voren. Na 30 kilometer keek de Nederlandse aan tegen een achterstand van 3:20 minuut, fors minder dan na het zwemmen dus.

Toch veranderde die situatie weer in de dertig kilometer die daarop volgden. Niet geheel overigens, want terwijl Visser weer tijd begon te verliezen en op tweederde van het fietsonderdeel doorkwam met een achterstand van 4:05 minuut, was het Bilham die nog steeds dichterbij Hall kwam. Met een achterstand die was verkleind tot 1:17 minuut, lag ze op dat moment perfect in de race. In de slotfase van het fietsonderdeel bleef de situatie nagenoeg ongewijzigd; Hall begon haar halve marathon met een voorsprong van 1:20 minuut op Bilham, terwijl Visser iets verder was teruggezakt tot 4:57 minuut.

Tijdens de halve marathon veranderde er eigenlijk weinig en bleven de verschillen vrijwel constant gelijk. Zo kwam het dan ook dat Hall de overwinning opeiste na 4:17:09 uur. Bilham pakte het zilver met 2:14 minuut achterstand en Visser het brons met 4:32 minuut achterstand.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Visser voor de start. (Foto: 3athlon.nl)

Mannenrace: Magnus Ditlev pakt zijn eerste CF-zege

Tijdens de swim waren de intenties van Mattia Ceccarelli in ieder geval meteen duidelijk; een gat slaan op de rest van het veld. En ook al werd dat gat niet al te groot, toch slaagde de Italiaan erin om een kleine voorsprong te pakken op zijn eerste achtervolgers. Toen hij na 23:09 minuut aan land geklommen kwam, had hij een voorsprong van 16 seconden op Ognjen Stjoanovic, die op een paar seconden werd gevolgd door Patrick Lange en Nils Frommhold. Een andere favoriet, Magnus Ditlev, zat daar weer vijftig seconden achter.

Op de fiets reden Lange en Frommhold al snel naar Ceccarelli toe, maar van achteren was het vooral Ditlev die in het oog sprong en na 15 kilometer iedereen al was gepasseerd en zijn zwemachterstand zo had goed gemaakt. Na 30 kilometer had hij zijn voorsprong zelfs al uitgebreid en had hij een gat van 1:12 minuut op zijn drie achtervolgers.

Dat gaf Ditlev overduidelijk vleugels, want in de kilomters die daarop volgden, wist hij alleen maar verder weg te rijden. Na zestig kilometer, toen twee van de drie fietsrondes waren afgelegd, had de Deen een voorsprong van een kleine drie minuten op nog steeds dezelfde drie achtervolgers. Daar achter kwamen Ruedi Wild en Strahinja Trakic door op een achterstand van 5:16 minuut.

Ook in het slotstuk van het fietsonderdeel pakte Ditlev nog extra tijdwinst en toen hij na 2:06:00 uur terug in de wisselzone kwam, had hij een voorsprong van 4:33 op nog steeds Ceccarelli, Lange en Frommhold. Bij het ingaan van de run had de Deen dus een comfortabele lead en was wel duidelijk dat deze vier mannen met elkaar om de medailles zouden strijden.

Toch werd al vrij snel duidelijk dat er eigenlijk maar één man in de race was voor het goud, want Ditlev bleek ook tijdens de run onnavolgbaar. Halverwege zag hij zijn voorsprong op Lange, die op dat moment tweede liep, al uitgegroeid tot maar liefst 7:27 minuut. Na tien kilometer was het dan ook Lange die hoogst verbaasd riep: ‘Hoe is dit mogelijk’?

Daar was één antwoord op: de sterke benen van Ditlev. De Deen bleef pushen tot het einde en zijn overwinning kwam nergens meer in gevaar. Na 3:41:29 uur kwam hij dan ook als winnaar over de streep. Lange pakte uiteindelijk het zilver in een tijd van 3:48:21 uur. Ruedi Wild, die in de laatste kilometers nog voorbij ging aan Frommhold, werd derde in 3:50:43.

Magnus Ditlev pakt de zege. (Foto: 3athlon.nl)