Een perfecte race vond Erik-Simon Strijk het niet, maar gelukkig voor de atleet overheerst wel een tevreden gevoel over zijn tweede plaats vandaag tijdens de halve Israman: ,,Sommige dingen waren wel oké en andere dingen niet echt, maar ik ben redelijk tevreden.” In de laatste kilometers van het fietsen en tijdens het lopen had Strijk een flinke concurrent aan de Belgische Diego van Looy, die er voor het derde jaar op rij met de titel vandoor ging.
 
,,Ik heb wel lekker gezwommen”, neemt Strijk ons mee terug naar het begin van de dag. ,,Alleen het laatste stukje kon ik de boei niet zo goed zien, waardoor ik een beetje teveel heb gezwommen en misschien iets van een half minuutje verloor.” Anders dan vaak het geval is startten de mannen en vrouwen tegelijk in Eilat. Zeker met Olympisch kampioen Nicola Spirig aan de startlijn, zorgde dat voor een opmerkelijk eerste deel van de wedstrijd. ,,Het duurde best lang voordat ik haar te pakken had”, lacht Strijk die onder de indruk is van haar sterke prestatie. ,,Ze reed heel sterk naar boven en terwijl ik daar volle bak aanzette fietste ze alsnog de helft van de klim in mijn wiel. Ik reed wel iets van 350 watt – zij is iets lichter, dat scheelt wel vijftien kilogram – maar dan nog fietste ze heel sterk naar boven.”

Geen lekkere positie 
Terwijl het zwemmen nog lekker voelde, was dat op de fiets wel anders: ,,Dat ging eigenlijk helemaal niet goed. Ik heb iets teveel geklooid met mijn positie de afgelopen weken en dat moet je eigenlijk niet doen om goed te fietsen. Ik heb gewoon geen moment echt lekker gefietst en dat zag je ook wel aan mijn tijd (2:46:37, red.). Maar ik weet waaraan het ligt. Ik ga straks eerst maar eens een afspraak maken met een bikefitter om te kijken hoe we mij weer in een goede positie kunnen zetten. Ik heb nu teveel zelf geklooid; dingen veranderd en weer terug gezet. Dat is nooit goed, dat wist ik ook al wel. Omhoog kon ik nog wel goed rijden, maar het vlakke in de tijdritpositie ging niet.”

‘Mijn spieren voelen ontploft’ 
Na ongeveer 60 kilometer kreeg Van Looy Strijk in het vizier: ,,Ik denk dat ik tot 85 kilometer met hem heb gereden, maar het laatste stukje heb ik hem een beetje laten gaan om nog wat te herstellen voor het lopen.” Met een voorsprong van een kleine minuut wisselde de Belg als eerste naar het lopen. Eenmaal van de fiets en in de loopschoenen kwam Strijk weer opgang: ,,Het lopen was wel pijnlijk, maar ik kon goed doorzetten. Mijn spieren voelen nu na de wedstrijd ontploft. Het voelt gewoon alsof je een hele hebt gelopen”, aldus Strijk over het gevreesde loopparcours van de Israman, die begint met een flinke afdaling en later overgaat in een vlak deel. ,,Je kunt in de afdaling de snelheid niet meer houden en het voelt als overleven, maar ik ben wel tevreden over het lopen.” Na een halve marathon van 1:18:52 claimde Strijk dus de tweede plaats, 6:52 minuut achter Van Looy.